Foto: TT

FN-krav på israeliskt bosättar-stopp

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen har FN:s säkerhetsråd sagt ja till en resolution som kräver att Israel slutar bygga nya bosättningar på ockuperade områden.

Resolutionen kräver att Israel slutar bygga nya bosättningar på ockuperad mark. 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja till resolutionen. USA avstod från att rösta i kvällens omröstning och använde inte heller sitt veto och därför kunde FN:s säkerhetsråd anta resolutionen.

– Detta är en segerns dag, säger en Saeb Erekat, chefsförhandlare för Palestina, till Reuters.

FN-krav på Israel

Underminerar säkerheten

I resolutionen fördömer säkerhetsrådet fortsätta bosättingar på palestinskt territorium och kallar dem ”flagranta överträdelser” av internationell rätt. I stället för att som brukligt rösta för Israels intressen valde USA att denna gång avstå från att rösta och inte utnyttja sin vetorätt.

USA:s representant i FN, Samantha Power,  säger att fortsätta bosättningar ”allvarligt underminerar Israels säkerhet”.

Israel: USA har ”övergett” oss

Från israeliskt regeringshåll är kommentarerna upprörda:

– USA har ”övergett Israel”, kommenterar en minister i premiärminister Netanyahus regering beslutet.

Resolutionen har lagts fram av Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal. Omröstningen skulle egentligen ha genomförts redan i går, men sköts upp. Det är första gången på nästan 40 år som en resolution som rör palestinafrågan antas av säkerhetsrådet.

Flera ledande republikaner har redan riktat skarp kritik mot Obamaadministrationens beslut att inte använda sitt veto för att stödja Israel. Även den tillträdande presidenten Donald Trump har tidigare sagt att resolutionen bör stoppas.

I en tweet på fredagkvällen skriver han: ”När det gäller FN, så kommer saker att bli annorlunda efter den 20:e januari.”

Expert: Liten effekt i praktiken

Jan Hallenberg, professor vid Försvarhögskolan, menar att det är en tydlig och sällsynt från USA riktad mot Israels politik. Den kommer dock inte att få några reella effekter, säger han till TT.

– Det får ganska få praktiska konsekvenser. Det finns ingen fredsprocess och en sådan kommer inte igång av det här. Men det är ett hedervärt och principiellt ställningstagande.

Wallström (S): positivt beslut

Sveriges regering välkomnar beslutet i säkerhetsrådet, som man menar bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

– Jag välkomnar säkerhetsrådets beslut. Det är mycket positivt att rådet för första gången på åtta år har enats om en resolution om fredsprocessen. Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt, (M) skriver på Twitter att beslutet att anta resolutionen troligen är det viktigaste som FN:s säkerhetsråd har fattat på åratal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet