Foto: SVT

de Mistura: ”Förväntar oss inget genombrott i fredssamtalen”

Uppdaterad
Publicerad

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien, höll i dag en

en presskonferens i Geneve inför de återupptagna fredssamtalen som startar på torsdagen. –Ingen förväntar sig något genombrott, men momentum i samtalen kan få fart på förhandlingarna, säger de Mistura.

Han säger sig se mötena som ”början på en serie av rundor” som gör att förhandlarna nu kan ”gå mycket mer på djupet i de väsentliga frågorna som krävs för en politisk lösning”.

Fredssamtalen om Syrien har legat i frysboxen i nära ett år, men återupptas nu sedan en bräcklig vapenvila införts i slutet av december 2016.

Syrienkriget

Enligt de Mistura håller vapenvilan i stort och han har vissa förhoppningar om att de fjärde fredssamtalen till slut ska ge resultat.

”Tuffa förhandlingar väntar”

de Mistura vill fokusera på att reformera styrningen av Syrien, införa en ny konstitution och hålla val under FN:s övervakning.

Under presskonferensen ville inte de Mistura säga om Genevesamtalen kommer att ske ansikte mot ansikte.

–Vi måste först diskutera detta med de syriska delegationerna, säger FN-sändebudet.

Enligt SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter väntar nu hårda förhandlingar. –De kommer att bli tuffa, säger hon.

Avtalet som infördes i december innebär ett eldupphör mellan regeringsarmén och olika väpnade oppositionsgrupper, sammanlagt ungefär 62.000 stridande.

Vapenvilan består av tre delar: ett avtal om eldupphör, en samling åtgärder för att säkra eldupphöret och en överenskommelse om fredssamtal.

Terrorgrupper hålls utanför

Terror- och jihadiströrelser som IS och Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten, med band till al-Qaida) omfattas inte av överenskommelsen.

Avtalet har föregåtts av förhandlingar mellan Turkiet och Ryssland som deltar på olika sidor i kriget. Regeringarna i Ankara och Moskva har dock haft ett gemensamt intresse av att minska USA:s inflytande i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet