Foto: TT

FN: Vi står beredda med hjälpkonvojer till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns ett stort hopp men också en stor rädsla för att det inte ska fungera. Ett fönster har öppnats och vi står beredda med konvojer till Aleppo, säger FN:s biståndssamordnare Jan Egeland om avtalet mellan USA och Ryssland.

Jan Egeland är rådgivare till FN:s medlare i Syrienkriget. Hans uppgift är bland annat att se till att det humanitära biståndet kommer fram till de mest behövande i Syrien. 

I söndagens Agenda sade Egeland att avtalet mellan Ryssland och USA om en fredsplan för Syrien ger ett hopp men det är ett bräckligt hopp.

Agenda

– Efter många svarta månader utan förhandlingar ger det hopp. Vi har haft väldigt liten möjlighet att nå fram med hjälp till de belägrade städerna i Syrien.

”Avtalet är nödvändigt”

Enligt Jan Egeland är avtalet mellan Ryssland och USA nödvändigt för att Syrien ska komma in på ”en bättre väg”.

– Vi måste ha det här avtalet för att komma in på ett bättre spår i Syrien. Det är bara Ryssland och USA som kan få oss på rätt väg.

Inte självklart

Men Jan Egeland påpekar att det långtifrån är självklart att avtalet kommer att genomföras.

– Det kommer vi att se först under tisdag och onsdag.   

Enligt Jan Egeland är det 17 belägrade städer och östra Aleppo som är i akut behov av hjälp. Fyra av städerna har inte fått någon hjälp sedan slutet av april. I Madaya svälter människor, en stad som bara ligger en timme från huvudstaden Damaskus. Dessutom pågår ett utbrott av hjärnhinneinflammation, berättar han. 

– De behöver mat och medicinsk hjälp men också vatten och sanitär utrustning.

Rulla in konvojer

Jan Egeland hoppas även att det blir möjligt att genomföra reparationer så att strömförsörjningen kan komma igång i Aleppo. Elverken finns i södra delen av Aleppo, där strider pågått, och försörjer även östra och västra delarna av staden. Bland annat behövs elektriciteten till pumpstationerna som förser staden med vatten.

– Vi räknar med att kunna rulla in med konvojer på tisdag, onsdag och torsdag. Då prioriterar vi östra Aleppo och de fyra städer som inte fått hjälp sedan slutet av april, säger Jan Egeland. 

Men det förutsätter att vapenvilan håller, att regeringen släpper fram konvojerna och att den beväpnade oppositionen ger säkerhetsgarantier, understryker Jan Egeland.

Avtalet i korthet

  • Avtalet består av fem dokument, som ska blåsa nytt liv i den fallerade vapenvilan som beslutades i februari. Det ska också reglera det militära samarbetet mellan USA och Ryssland.
  • Från och med solnedgången på måndag ska de ryskstödda regeringsstyrkorna och USA-stödda oppositionsgrupperna upphöra med striderna i förtroendebyggande syfte samt för att kunna skicka in humanitär hjälp i belägrade områden.
  • Båda sidor ska dra sig tillbaka från den strategiskt viktiga vägen Castello i Aleppo för att skapa en demilitariserad zon. Oppositions- och regeringsgrupper ska tillåta säkert tillträde via Ramouseh in i stadens södra delar.
  • Sju dagar efter att striderna upphört ska USA och Ryssland bilda ett center för att bekämpa Islamiska staten och Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känt som Nusrafronten, genom koordinerade flyganfall. Centret ska också skilja ut terrorister från den vanliga oppositionen.
  • Syriskt stridsflyg ska inte ha tillgång till området som USA och Ryssland genomför sina insatser i. Enligt USA:s utrikesminister John Kerry kommer det att sätta stopp för det urskillningslösa bombandet.

Källa: Reuters, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet