Den nu åtalade mannen är ett välkänt namn i trakterna. Han var en välbärgad affärsman och sägs ha organiserat flera stora massakrer. Foto: SVT

Folkmordsåtalad svensk välkänt namn i Rwanda

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-rwandiske Claver Berinkindi fälls nu för att ha deltagit i folkmordet i Rwanda 1994. Det är det andra folkmordsåtalet någonsin i Sverige och båda fallen har handlat om män som ska ha deltagit i folkmordet i Rwanda och sedan tagit sig till Sverige.

Tingsrätten har rest till Rwanda och besökt den åtalades hemby där han anklagas för att ha rekryterat angripare och deltagit i dödandet av tusentals människor. SVT var med på plats.

– Han har planerat och organiserat fem attacker. Den största var på en kulle här i närheten där tusentals människor dog, säger åklagaren Tora Holst.

Svensk dömd för folkmord

Nyamiyaga i södra Rwanda var en av de platser som drabbades hårt under folkmordet 1994. Beatrice Mukasis mor och många andra av hennes släktingar dödades.

– De dödade människor överallt och brände hus. Alla som var tutsier skulle dödas av hutuerna, säger Beatrice Mukasi.

Välkänd affärsman i området

Den nu dömde mannen är ett välkänt namn i trakterna. Han var en välbärgad affärsman och enligt Beatrice Mukasi organiserade han flera stora massakrer.

– Innan jag lyckades fly härifrån såg jag honom samla och organisera ligor som sedan dödade tutsier.

Tvärs över gatan från Beatrices restaurang arbetar Abraham Bizuruwiha. Han är en av dem som deltog i det besinningslösa dödandet. Abraham dömdes till tolv års fängelse efter folkmordet. Också han säger att den åtalade mannen organiserade massakrer i trakten.

– Jag känner till honom mycket väl. Han var en stor affärsman och vår ledare här under folkmordet.

”Gör fortfarande så ont att tänka på det”

Under besöket i Nyamiyaga besökte den svenska tingsrätten de platser där den åtalade anklagas för att ha organiserat massakrer. Advokat Thomas Bodström företräder familjer till sex av offren.

–Det här är det grövsta brottet som en svensk domstol har prövat. Jag hoppas att han fälls och får betala skadestånd till offrens anhöriga.

Den dömde mannen kom till Sverige från Rwanda 2002 och för tre år sedan blev han svensk medborgare. Han hävdar att han är oskyldig. Mannens advokat Hanna Lindblom var också på plats i Rwanda

– Hans position är att han är oskyldig till alla anklagelser. Det finns bara muntlig bevisning. Ingen teknisk bevisning alls. Inte ens fotografier eller liknande som det brukar finnas vid liknande brott.

I Nyamiyaga lever offer och förövare i dag sida vid sida, men för många är såren fortfarande öppna från folkmordet 1994

– Det gör fortfarande så ont att tänka på det. Det som gör mig mest ledsen är att jag inte fick begrava min mamma, säger Beatrice Mukasi.

Fakta: Folkmordsåtalet

Den åtalade mannen misstänks ha deltagit i fem olika attacker:

  • Kommunhuset och IGA-skolan, där han organiserat angripare samt själv deltagit i att spärra in och döda hundratals människor varav flera av dem var barn.
  • Nyamure, där han rekryterat medhjälpare för att attackera en stor samling tutsier som sökt skydd på en bergstopp. Han har sedan deltagit i dödandet av tusentals människor.
  • Organiserat och beväpnat ett 40-tal angripare som attackerat Pierre Murasiras hem och medverkat i att ett stort antal civilpersoner dödats med klubbor och machetes.
  • Deltagit i attacken mot Elie Mbanzabugabos hem där flera civila personer dödades med svärd, yxor, machetes och klubbor.
  • Deltagit i attacken mot Faustin Kanimbas hem där flera civila personer dödades med svärd, yxor, machetes och klubbor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk dömd för folkmord

Mer i ämnet