Foto: SVT

Inför USA-valet: För fattig för att få vatten i kranen

Uppdaterad
Publicerad

63-åriga Threebee Allen i Detroit har inte längre något vatten i sitt hem efter att hon inte lyckats betala sin räkning. Och hon är inte ensam – de senaste två åren har vart tredje hushåll i Detroit fått sitt vatten avstängt i en stad där fattigdomen är utbredd.

63-åriga Threebee Allen är sjukpensionär efter en bilolycka för många år sen. När SVT:s Bengt Norborg besöker henne i hemmet är hon omgiven av några av barnbarnen.

Threebee Allen har inget vatten i kranen och kan heller inte spola i toaletten eller ta en dusch. Vattenbolaget stängde ledningen till huset för en vecka sedan. Men hon har sett svårare tider.

USA-val 2016

– Jag växte upp i Alabama och det fanns inget rinnande vatten. Jag började arbeta på bomullsfälten när jag var bara fem år gammal, berättar Threebee Allen.

När Bengt Norborg besökte Detroit för åtta år sedan hade 45.000 hushåll i centrala Detroit fått sitt vatten avstängt för att de inte betalat räkningarna.

I dag är det ännu värre, bara de senaste två åren har åtminstone 60.000 hushåll fått vattnet avstängt någon gång, alltså en tredjedel av alla hushåll i centrala Detroit.

Vattenbolaget: Sälj huset!

Threebee Allen får motsvarande 9.000 kronor i månaden i sjukpension. Hon visar den obetalda räkningen för vatten och avlopp, den är på motsvarande 45.000 kronor.

Att räkningen blivit så stor beror på att Threebee släpat efter med betalningarna i flera år. Tårarna rinner ner längs hennes kinder, huset är hennes enda egendom och hon älskar när barnen och barnbarnen är på besök.

– Vattenbolaget vill att jag säljer huset för att betala räkningen, säger Threebee Allen.

Clinton mot seger i Michigan

Den senaste opinionsundersökningen visar att Clinton har ett övertag i delstaten. Men Lynn Scharf i staden Flynt röstar på republikanernas Donald Trump och hoppas verkligen att han vinner.

– Han kan få mig att känna mig tryggare, det blir mer respekt för lag och ordning, säger Lynn Scharf.

Lynn Scharf jobbar hos människor med funktionshinder, som har råd att få hjälp hemma, den mesta tiden är hon hos den pensionerade läkaren Marvin.

– Jag älskar mitt jobb, men jag är rädd för Flynt. Det är så mycket kriminalitet här, berättar Lynn.

Hon har två vuxna barn som bor hos hennes före detta man och hon hade egentligen aldrig arbetat utanför hemmet innan hon fick det här jobbet för två år sen.

Som så många andra amerikaner har hon följt valkampanjerna med stort intresse och hon tycker att Trump är en spännande talare.

– Man vet aldrig vad han ska säga och Hillary Clinton är så vansinnigt tråkig, säger Lynn Scharf.

Korrespondenternas USA special finns på svtplay.se/korrespondenterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet