President Erdogans ansikte på en valaffisch i staden Konya, Turkiet. Foto: Niclas Berglund, SVT

Forskare: ”Regimen förtrycker oppositionella turkar också ute i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag håller Turkiet folkomröstning om en ny grundlag och nu för landets president Erdogan en desperat kamp för att förmå turkar att rösta ja och därmed ge honom ännu större makt än tidigare. SVT har granskat Erdogans lobbygrupper i Sverige och Europa.

– Jag vänder mig till mina bröder och systrar i Europa. Det återstår bara dagar till folkomröstningen och ni sköter er bra. Det är många som röstar nu och valdeltagandet blir högre än vid förra valet och låt oss nu se till att flera röstar ja. Bemöt det fascistiska förtryck som nazisternas barnbarn utövar med att rösta ja, sa Turkiets president Erdogan i ett brandtal för några veckor sedan, inför 10-tusentals anhängare.

Turkiets president Erdogan håller att av många valtal inför folkomröstningen på söndag, om en ny grundlag. I likhet med andra Turkiska val så är det hans lobbyorganisation UETD som har en avgörande roll i Sverige och övriga Europa för att sprida hans budskap till turkar utomlands och förmå dem att rösta ja i omröstningen. I Sverige heter ledaren för UETD Özer Eken.

Folkomröstning i Turkiet 2017

LÄS MER: Erdogan söker kurdiskt stöd

– Det pågår lobbyverksamhet i alla europeiska länder, men det har turkar och kurder hittills inte ägnat sig åt. Vissa föreningar kanske har gjort det, men inte turkarna, säger UETD:s ledare i Sverige Özer Eken.

UETD sprider AKP:s budskap

Men SVT:s granskning av UETD visar att organisationens företrädare sprider Erdogan och hans parti AKP:s budskap i Sverige. Vi kan visa bilder på hur UETD:s ordförande Özer Eken, som också är AKP:s ordförande i Sverige, håller tal och firar Erdogans och AKP:s valseger 2015 med en AKP-tårta. En av Europas ledande forskare på området, doktor Bahar Baser, forskare vid Coventry universitetet i Birmingham, bekräftar kopplingen mellan AKP och UETD.

– UETD arbetar för regeringen och går i AKP:s ledband. Det AKP gör i Turkiet implementeras även i Europa, säger Baser.

– Vårt mål är att göra sånt som gynnar relationen mellan Sverige och Turkiet, säger UETD:s och AKP:s ordförande i Sverige, Özer Eken.

LÄS MER: Uppgifter: ”Erdogan infiltrerar tyska CDU”

Agerar informatörer åt regimen

UETD har växt sig mycket starka i Europa och finns nu i 16 länder med närmare 200 lokalavdelningar. Det är med UETD:s hjälp som Erdogan ska vinna utflyttade turkars gillande i helgens folkomröstning om en ny grundlag och därmed få ännu mera makt. Men deras närvaro river upp djupa sprickor mellan dom turkiska medborgarna i Sverige och övriga Europa.

– Problemet är att de genomför partiets politik även i Europa. De fungerar som informatörer och europeiska representanter för en växande auktoritär regim. UETD försöker förtrycka oppositionella även i Europa, säger Baser.

LÄS MER: Expert: Valtaktik bakom turkisk EU-retorik

Att det finns en rädsla bland många turkar i Sverige blev tydligt när UETD bjöd hit en av Erdogans ministrar till en aula i Fittja i södra Stockholm, för några veckor sen.

– Det känns ledsamt. Jag är samhällsvetare men jag trodde aldrig att det skulle bli så här illa, säger Baser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet