”Först och främst känner jag en lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Många greker är besvikna – det sparpaketet som röstades igenom i natt ställer ännu hårdare åtstramningskrav på Grekland än det som grekerna röstade nej till i förra veckans folkomröstning – och i Aten har det varit kravaller.

Samtidigt förväntas beslutet erbjuda en väg ut ur det ekonomiskt låsta läget med stängda banker.

– Först och främst känner jag en lättnad att sparkpaketet gick igenom. Det öppnar upp för att ekonomin kan börja fungera igen, säger Michalis Kyriakidis, som röstade ja i förra veckans folkomröstning, till SVT Nyheters reporter Marie Nordstrand.

Ekonomiska krisen i Grekland

Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras har inhemskt stöd från de tre oppostionspartierna. Att han fått igenom sparpaketet med en stor majoritet är en viktig signal till Europa. Samtidigt dras han också med interna stridigheter i det egna partiet.

– Nu måste Tsipras visa att han har en regering som kan föra fram det här paketet med de reformer som krävs. Jag väntar mig att det blir en omfattande regeringsombildning för att han ska kunna klara av det, säger Michalis Kyriakidis

”Tredje gången”

Irini Konidari, som tillhör en yngre generation greker, är inte lika positivt inställd som Michalis Kyriakidis.

– Det är den tredje gången vi måste ta emot ett sånt här besked. Nu kommer det från ett parti jag stödjer och det gör det svårt att ta ställning till det här.

Är det en generationsfråga, hur man i Grekland ställer sig till de här frågorna?

– Ja, det är först och främst unga som röstat nej. De som är rika och har högre lön har röstat ja, de riskerar inte att skadas av sparkpaketet. Men vi som är yngre röstade nej, vi vill inte uppleva samma sak en tredje gång, säger Irini Konidari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet