Greklands migrationsminister Yiannis Mouzalas. Foto: TT

Fortsatt högt tryck på Grekland

Uppdaterad
Publicerad

I Grekland rapporterar myndigheterna om att flyktingar fortsätter att strömma till landet. Många flyr från striderna i Syrien, och har med andra ord rätt att stanna inom EU.

Den grekiska migrationsministern Yiannis Mouzalas meddelade på tisdagen att Grekland och FN registrerat 54.000 flyktingar och migranter i juni och juli. Flertalet kommer från det krigsplågade Syrien och är berättigade att få stanna inom EU.

Av dessa har 41.000 på det grekiska fastlandet sökt eller tänkt söka asyl. 11.000 väntar på de grekiska öarna efter att ha kommit från Turkiet och 2.000 har valt att återvända hem.

Enligt ministern finns ytterligare ”runt 4.000” personer som undvikit att registrera sig för att i stället hoppas kunna passera gränsen med hjälp av människosmugglare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.