Förundersökningen gäller framförallt Fillons påstådda ogiltiga löneutbetalningar till sin hustru. Foto: TT

Förundersökning officiellt inledd mot François Fillon

Uppdaterad
Publicerad

François Fillon, den konservativa högerns presidentkandidat i Frankrike, har blivit föremål för en officiell förundersökning, rapporterar franska medier. Han misstänks framförallt för missbruk av allmänna medel efter tvivelaktiga löneutbetalningar till sin hustru.

Franska åklagare har officiellt inlett en förundersökning mot den franske presidentkandidaten François Fillon, misstänkt för missbruk av allmänna medel, uppger franska medier.

Förundersökningen gäller framförallt Fillons påstådda ogiltiga löneutbetalningar till sin hustru, Penelope Fillon. Han misstänks också för att ha försökt dölja finansiella oegentligheter och att inte ordentligt ha redovisat sina tillgångar som offentlig politiker och presidentkandidat för de franska myndigheterna.

Presidentval i Frankrike 2017

Utredning inleddes i januari

En utredning mot paret Fillon inleddes redan i januari när tidningen le Canard Enchaîné publicerade uppgifter om att François Fillon betalat ut en lön till sin hustru på sammantaget motsvarande omkring fem miljoner kronor, utan att hon utfört något verkligt arbete för pengarna.

Penelope Fillon var under flera år anställd som assistent åt sin make när han var ledamot i den franska nationalförsamlingen, och senare även åt hans ersättare i parlamentet då han själv blev minister i regeringen.

Att franska parlamentsledamöter anställer anhöriga som assistenter är varken olagligt eller särskilt ovanligt, men de måste enligt lag utföra ett verkligt arbete för att kunna få del av de skattepengar som utgör lönen.

Lovade dra sig ur – ångrade sig

Paret Fillon har nekat till anklagelserna och hävdat att Penelope Fillon har haft diverse arbetsuppgifter, men inte kunnat presentera några konkreta bevis för detta. François Fillon anser att det enbart rörde sig om en förtalskampanj mot honom.

Tidigare har Fillon offentligt lovat att han skulle dra tillbaka sin kandidatur om en förundersökning inleddes, men för ett par veckor sedan tog han tillbaka det uttalandet och sa att han ändå menar kampanja vidare.

Fillon är sedan tidigare kallade till nya förhör under onsdagen den 15 mars.

GRAFIK: De gör upp om presidentposten i Frankrike

Fakta: Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari till följd av anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte ska ha utfört något arbete där.

En utredning har inletts om det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope Fillon. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon förnekar brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för riktigt arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem jobbet.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet