Penelope Fillon har under hela sin makes politiska karriär hållit en mycket låg profil, och sällan uttalat sig offentligt. Foto: TT

Penelope Fillon bryter tystnaden kring makens skandal

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan skandalen kring hennes make briserade i januari, tar nu Penelope Fillon till orda i en intervju med franska le Journal du Dimanche, för att försvara sig själv och maken François Fillon, de konservativas kandidat till presidentposten i Frankrike. ”Jag har sagt åt honom att han måste fortsätta hela vägen i mål. Varje dag har jag sagt det till honom. Det är han som avgör,” säger Penelope Fillon.

Hon står i fokus för skandalen som skakar hennes make François Fillons kandidatur till den franska presidentposten, men Penelope Fillon har valt att själv inte kommentera utvecklingen i media – fram tills nu.

– I veckan har jag kontaktats av mina vänner och mina barn: ”Lever du? Är du på sjukhus? När kommer skilsmässan? Är du i England?” Det är för att få slut på dessa galna rykten som jag har gått med på att träffa er, säger Penelope Fillon i en intervju med tidningen le Journal du Dimanche.

Presidentval i Frankrike 2017

Ska ha avlönats utan riktigt arbete

Skandalen som skakar paret Fillon handlar främst om att François Fillon, som ledamot av den franska nationalförsamlingen, anställt sin hustru som assistent åt honom, och senare hans ersättare i parlamentet då han själv blev minister i regeringen.

I januari la tidningen le Canard Enchaîné fram uppgifter om att det inte fanns några tecken på att Penelope Fillon utfört något faktiskt arbete för sin sammantagna utbetalda lön på hundratusentals euro – och paret står nu inför en fullskalig brottsutredning.

”Jag skötte posten, förberedde tal...”

François Fillon har slagit tillbaka mot anklagelserna och sagt att han visst har fått aktivt stöd av sin hustru i sitt arbete genom åren. För första gången räknar nu också Penelope Fillon upp vad hon beskriver som sina arbetsuppgifter under åren som anställd.

– Jag skötte postväxlingen tillsammans med sekreteraren. Jag förberedde anteckningar och tog fram uppgifter om händelser i hans valkrets, så att han var förberedd inför sina framträdanden. Jag höll honom uppdaterad om lokalpressen. Jag företrädde honom vid manifestationer. Jag korrläste hans tal (…).

Såg det inte som politiska gärningar

En besvärande faktor för paret är att Penelope Fillon, under hela sin makes karriär, har gjort mycket få offentliga uttalande, och när det väl har hänt alltid har framhävt hur hon velat hålla sig utanför makens politiska karriär.

– Jag ansåg inte att jag höll på med politik. Jag arbete åt min make och för invånarna i Sarthe [Fillons valkrets], säger Penelope Fillon.

”Måste fortsätta hela vägen”

I intervju förklarar hon också att hon står med sin make hela vägen i kampen om presidentposten, och säger att hon ”till skillnad från andra” aldrig tänker överge honom.

– Jag har sagt åt honom att han måste fortsätta hela vägen i mål. Varje dag har jag sagt det till honom. Det är han som avgör, säger Penelope Fillon.

Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari då anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte utfört något arbete där, uppdagades.

Fillon står nu inför en fullskalig utredning i det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon har förnekat brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för äkta arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem ett jobb.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom, men kan inte säga vem som skulle stå bakom en sådan.

Presidentvalet äger rum den 23 april. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång 7 maj.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet