80 framstående tyskar i protest i bild.de. Foto: Skärmdump/TT

Framstående tyskar i protest mot anti-muslimska demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Rörelsen Pegida, Patriotiska européer mot islamiseringen av väst, lockade tiotusentals till islam- och asylkritiska demonstrationer under måndagen. I dagens upplaga av den tyska tidningen Bild framträder 80 kända tyskar under rubriken ”Vi säger NEJ till Pegida”.

I veckor har demonstrationer pågått i tyska städer, som varnat för en påstådd islamisering av väst. Pegidas protester har lockat minst lika många till motdemonstrationer, och gårdagens demonstrationer lockade rekordmånga människor.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel är en av många som kritiserat Pegida.

– De som arrangerar sådana här demonstrationer har ofta fördomar, iskyla, ja, till och med hat i sina hjärtan, sa Merkel i sutt nyårstal enligt Sveriges Radio, och har tillagt att den typen av hat och fientlighet mot invandrare inte har någon plats i Tyskland.

”Jag förkastar Pegida”

Nu backas hon upp av 80 framstående tyskar, som i Bild.de öppet proklamerar sin avsky mot Pegidas islamkritik. Politiker, skådespelare och sportstjärnor protesterar mot vad de ser som en trend på ökande främlingsfientlighet i Tyskland.

– De säger nej till främlingsfientlighet och ja till mångfald och tolerans. Vi ska inte lämna över våra gator till ihålliga protestskrin, säger Bilds biträdande redaktör Bela Anda till Reuters.

Bland de 80 finns förre förbundskanslern Gerhard Schröder, VM-guldvinnande längdhopparen Heike Drechsler och skådespelaren Karoline Herfurth

– Jag förkastar Pegida, eftersom jag är för integration, mångfald och respekt för mänskliga rättigheter. Vi bör komma ihåg att vi lever i en värld och inte i ett litet land, säger Herfurth i tidningen.

Bästsäljande författaren Ulrich Wickert menar att Pegida är medeltida, märkt av fördomar och dumhet.

– Vår tyska kultur berikas av författare från Ryssland, Turkiet och Syrien, säger han i bild.de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.