Franciskus: En påve som inspirerat många

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus, 79, heter Jorge Mario Bergoglio och var kardinal och ärkebiskop i Buenos Aires innan kan valdes till påve i mars 2013. Han ersatte den tyske påven Benedictus XVI som avgick självmant, en handling som har revolutionerat den katolska kyrkan.

Franciskus är argentinare, den första påve någonsin som inte kommer från Europa. Latinamerika har fler katoliker än någon annan världsdel och en mycket aktiv och socialt engagerad kyrka.

Påven har en enkel livsstil och tycker att kyrkans män måste leva som de lär för att vara trovärdiga. Franciskus bor till exempel inte i det Apostoliska palatset, utan i en två rum på ett hotell i Vatikanen.

Påven besöker Sverige

Obama: Påven en inspirationskälla

Franciskus har satt igång ett omfattande reformarbete i Vatikanen. Bland annat har han infört ett ekonomi- och finansdepartement och rensat upp i Vatikanens skandalomsusade bank Ior. Han har också infört nolltolerans mot pedofilipräster och mot biskopar som skyddar dem.

Påven har blivit en respekterad röst i världssamfundet på grund av sitt engagemang för fred, för ekonomisk och social rättvisa och för miljö- och klimatfrågor. President Barack Obama håller ofta fram honom som inspirationskälla.

Franciskus är mer tolerant än sina föregångare gentemot homosexuella och har ingett ett visst hopp om att kvinnor ska få en mer framträdande roll i den katolska kyrkan. Men hittills har han inte genomfört några radikala förändringar. I doktrinfrågor såväl som i reformarbetet möter påven hårt motstånd från inflytelserika konservativa grupper i Vatikanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet