Foto: AFP/TT

Fransk pilotstrejk drabbar EM-resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Piloter vid Air France har inlett en fyra dagar lång strejk som kan drabba bland annat resenärer till matcher i fotbolls-EM.

Uppemot 30 procent av flighterna är inställda under lördagen, skriver BBC, medan nyhetsbyrån AP och tidningen Le Figaro hänvisar till Air France som uppger att cirka en femtedel av flighterna ställs in. Det handlar både om inrikesflyg i Frankrike och internationella flyg.

Air France avser dock att prioritera flyg till de städer där EM-matcherna spelas, enligt BBC.

Pilotstrejk

Det här är ytterligare en utmaning för Frankrike under fotbolls-EM. Tågen har just börjat rulla efter en nio dagar lång strejk bland lokförarna och i Paris strejkar sophämtarna fram till onsdag. Tidigare drabbades franska bensinstationer av blockader.

De franska piloterna kräver högre löner och fler flygtimmar, enligt AP. Enligt tidningen Le Figaro handlar strejken också bland annat om att de franska piloterna anser att företagsledningen gynnar det holländska flygbolaget KLM, i samma koncern, på bekostnad av Air France. Pilotfacken vill också att företaget inte ska ingå fler partnerskap med utländska bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk

Mer i ämnet