Mamman Cherisse Miller sörjer ettåriga dotterns död, som sköts till döds i Brooklyn. Foto: TT

Fyra barn sköt sig själva till döds – på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Under en enda vecka i april dog fyra barn i USA efter att ha skjutit sig själva. Det sätter landets vapenlagar åter i centrum.

Tvååriga Sha’Quille Kornegay tog en tupplur i sängen tillsammans med sin pappa när hon hittade en 9 millimeters pistol, som pappan brukade förvara under kudden. När pappan vaknade hittade han sin tvååriga dotter blödande och gråtande i sängen. Kulan hade gått igenom hennes huvud.

Sha’Quille Kornegay är ett av fyra barn som alla dog under samma vecka efter att ha kommit över vapen och dödat sig själva, rapporterar NY Times. I Milwaukee, under en bilfärd, sköt en tvååring av misstag sin mamma under samma vecka när han plockade upp ett vapen som glidit ut under förarsätet.

Två förskolebarn i skjutningar per vecka

USA har över 30.000 dödskjutningar per år. Under 2015 dödades minst 30 människor i USA i skjutningar där den som höll i vapnet var fem år eller yngre. Detta enligt organisationen Everytown for gun safety, som registrerar olycksrelaterade skjutningar.

Enligt samma organisation inträffade minst 278 skjutningar där barn och tonåringar höll i vapnet, under samma period.

En del offer är barnens syskon eller föräldrar men många gånger slutar det med att barnen råkar skjuta sig själva till döds. Enligt statistiken sker två skjutningar av barn i förskoleåldern varje vecka.

Pappan åtalas

Pappan till tvååriga Sha’Quille Kornegay står nu åtalad för dråp.

– Man kan inte kalla det här en tragisk olycka. De här skjutningarna går att förebygga men vi är inte villiga att förebygga dem, säger åklagaren Jean Peters Baker, till NY Times.

I USA har 27 delstater lagar som håller vuxna ansvariga för att låta barn ha oövervakad tillgång till vapen, enligt Law center to prevent gun violence. Massachusetts är den enda delstaten som kräver att vapenägare låser in sina vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.