Foto: TT

Flera döda i skottlossning i Seattle

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kvinnor och en man har konstaterats döda efter galleriaskjutningen i Burlington, drygt tio mil norr om Seattle i Washington, rapporterar AP.

Det oidenifierade manliga offret dog på lördagsmorgonen på ett sjukhus i Seattle medan de fyra kvinnorna avled tidigare under natten, enligt sjukhuskällor.

Motivet till skjutningen är ännu oklart.

Gärningsmannen ska ha lämnat platsen innan polisen kom dit, uppger polisen via Twitter.

– Vi letar fortfarande aktivt efter skytten, sa Mark Francis, talesperson för delstatspolisen vid en presskonferens på lördagseftermiddagen.

Överlevande har körts med buss till en närliggande kyrka. Polisen uppmanar boende i området att stanna inomhus.

Söks med helikopter

Gallerian har utrymts och polisen har stängt av alla vägar runtom, de söker aktivt efter en misstänkt man som har setts gå till fots därifrån. Även polishelikoptrar söker efter gärningsmannen.

Den lokala polisen har twittrat ut en övervakningsbild, där den efterlyste med mörkt hår och svart T-tröja syns snett ovanifrån.

Tari Caswell höll på att prova kläder i ett omklädningsrum i gallerian när hon plötsligt hörde skotten:

– Det lät som ballonger som sprack, jag stannade kvar i omklädningsrummet helt tyst. Då hörde jag en kvinna som började skrika på hjälp. En man kom och hjälpte mig i säkerhet, vi sprang ut från affären, säger Caswell till lokala medier, rapporterar AP.

”Vi beklagar sorgen”

Washingtons guvernör, Jay Inslee, säger i ett uttalande att det ännu är många frågetecken kring skjutningen, men att polisen gör sitt bästa för att hitta gärningsmannen, rapporterar AP.

– Vi beklagar sorgen för offrens familjer och vi ber för dem som skadats, säger Inslee.

Enligt polisens talesman Mark Francis har vårdpersonal med poliseskort börjat ta hand om skadade.

FBI hjälper de lokala polismyndigheterna med utredningen av skjutningen. Enligt dem finns det inga indikationer på att attacken skulle ha någon koppling till terrorism, eller att fler attacker skulle vara på gång i samma område. Larmet kom runt klockan 19.20 lokal tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.