Två tåg kolliderade med varandra på tågsträckan Corato och Andria, mitt i ett olivfält. Foto: Italienska brandkåren

Många döda i tågkollision i södra Italien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 personer uppges ha dött vid en tågkollision i södra Italien och ett trettiotal skadats. Orsaken bakom olyckan är ännu okänd och en journalist på plats beskriver situationen som ”apokalyptisk”.

Kollisionen inträffade i närheten av Andria i regionen Apulien vid 11.30-tiden i förmiddags, då två tåg krockade på sträckan Corato och Andria, mitt i ett olivfält. 25 personer ska ha dött och minst 50 skadats i kollisionen, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Enligt Riccardo Zingaro, polischef i Andria, handlar det om en frontalkrock, enligt den italienska dagstidningen La Repubblica.

–  Ett antal av vagnarna är totalt förstörda och räddningspersonal försöker nu dra ut de personer som fastnat i spillrorna. Många av dessa är skadade.

De första vagnarna i de två tågen totalförstördes och lokföraren av ett av tågen ska ha omkommit i kollisionen, enligt Rai News.

UD: Inga skadade svenskar

Många skadade har förts till sjukhus i regionen och dödssiffran efter olyckan kan komma att stiga, skriver den italienska dagstidningen Corriere della Sera.

Den italienska journalisten Lucia Olivieri, som besökt olycksplatsen, beskriver situationen där som ”apokalyptisk”, för den italienska tv-kanalen RAI.

Enligt uppgifter till RAI ska räddningspersonal på plats ha uppgett att ambulanser och andra räddningsordon inte räcker till för att kunna ta hand om de skadade.

Enligt uppgifter från svenska UD till SVT har man inga uppgifter om skadade svenskar, men arbetar för närvarande med att få fram information kring olyckan.

Passagerare fast i spillrorna

Räddningsmanskap på plats arbetar nu för att få ut passagerarna ur tågen. Ett åttaårigt barn har förts till sjukhus med helikopter, enligt RAI.

Bilder från olycksplatsen visar förstörda tågvagnar med vrakspillror vid sidan av spåren.

I en kommentar till RAI beskriver Massimo Mazzilli, borgmästaren i orten Bari Corato, scenerna som nu utspelas på olycksplatsen som ”katastrofala”.

–  Det är en katastrof. Det ser ut som om ett flygplan har störtat.

En polisman, på plats vid olycksplatsen, beskriver situationen som fruktansvärd, uppger La Repubblica.

– En fasansfull scen,  det var fruktansvärt det jag såg. Jag såg döda människor, andra som bad mig om hjälp och människor som grät. Det här är det värsta jag har sett.

Enligt RAI uppmanas nu invånarna i närheten av olycksplatsen att lämna blod på sjukhusen i området.

”Ingen förklaring till olyckan”

Tågsträckan där olyckan skedde är enkelspårig och arbeten pågick med att lägga ytterligare ett spår. Det passerar dagligen 200 tåg på sträckan och många av passagerarna är studenter som tar tåget för att ta sig till universitetet i Bari.

Enligt uppgifter till RAI från den italienska journalisten Lucia Olivieri finns i nuläget ingen förklaring till kollisionen.

– Spårsträckan är alldeles rak vid olycksplatsen, vilket gör att det är obegripligt hur de två tågen kunde krocka just där.

”Många skadade”

En åklagare har startat en utredning av händelsen. Italiens premiärminister Matteo Renzi lovar att utreda saken ordentligt, uppger La Repubblica.

– Vi måste fastslå vilka som bär ansvaret för detta. Vi kommer inte att ge oss innan vi vet vad som har hänt.

Den italienske premiärministern, som under dagen befunnit sig i Milano, har även meddelat att han kommer att resa till Apulien under kvällen.

Dagens tågolycka är den värsta som drabbat Italien sedan 1980, då ett tåg mellan Curinga och Eccellente i Kalabrien spårade ur och 28 människor miste livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.