Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: Oklart hur det ska gå vidare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett EU-toppmöte med alla stats- och regeringschefer har avblåsts. Frågan är bara hur det nu ska gå vidare – för det verkar som det ska gå vidare på något sätt. Det tycks inte bli ett grekiskt uttåg ur eurozonen idag.

Eurozonens stats- och regeringschefer ska däremot mötas. Så mycket vet vi.

Vi vet att de ska vänta på ett förslag från eurozonens finansministrar. Förslaget skulle vara om man kan rekommendera eurozonens ledare att börja diskutera ett nytt nödlån med Grekland.

Ekonomiska krisen i Grekland

Utsiktslösa

Samtidigt verkar det som om även detta blir en långvarig process. EU-kommissionens ordförande har sagt att detta möte ska hållas till dess man slutfört samtalen med Grekland.

Vad betyder detta exakt? Menar man att man är nära ett beslut eller menar man att samtalen i grunden är utsiktslösa och kan avslutas redan under kvällen? Det finns fler varianter på frågorna.

Att EU:s stora toppmöte inte inkallas KAN tolkas som att det inte blir aktuellt med ett euroutträde för Greklands del nu. I ett sådant beslut har man ansett att alla EU-ledare ska vara med.

Men den yttersta frågan är om det finns några utsikter till en uppgörelse.

Högres siffror

Dessa toppmöten skulle ju ta ställning till om fortsatta förhandlingarna ska hållas med Grekland om ett nödlån, som enligt Grekland skulle uppgå till 53,5 miljarder euro (505 miljarder kronor) och som skulle täcka Greklands skulder under tre år.

Uträkningar från EU-kommissionen, Internationella Valutafonden IMF och Europeiska Centralbanken ECB har dock visat att det behövs upp till 86 miljarder euro (812 miljarder kronor). Och en tysk uppgift i tidningen Bild talar om över 100 miljarder.

För att tillfredsställa EU-kraven har det grekiska parlamentet beslutat om bland annat hårdare åtstramningar och höjda skatter.

Mer än bara löften

Men misstron mot den grekiska regeringen har varit stor hos finansministrarna som skulle förbereda toppmötena. Man litar helt enkelt inte på besluten i Aten. Man anser sig ha blivit lurad tidigare. Och man vill ha mer.

Många ministrar har velat ha mer än bara löften från Grekland. Man vill ha en rad konkreta, detaljerade beslut om specifika åtgärder och det nämndes under lördagens möte att Grekland skulle få några dagar på sig att fatta dessa beslut.

Finansministrarna avbröt sina samtal på lördagsnatten för att fortsätta på söndagen.

Förlängs

Om nu dessa uppgifter stämmer betyder det att dagens toppmöte inte kan besluta annat än att krisen – eller samtalen – på något sätt ska förlängas så att grekerna på rekordtid ska stifta riktiga, bindande lagar i början av nästa vecka. Och att kanske samtal i någon form fortsätter med grekerna.

Det betyder i så fall att vi får vänta på en lösning. Läget är oklart, som det varit i fem år nu.

20 juli nytt ödesdatum

Den 20 juli finns det en deadline som det sägs att Grekland inte får missa. Då förfaller ett lån på 3,5 miljarder euro (33 miljarder kronor) till ECB. Grekland saknar pengar – och det lånet kan vara avgörande för om Grekland kan stanna kvar inom eurozonen.

Det blir ännu oklarare eftersom till exempel Finland – vad vi kan förstå – från början bestämt sig för att säga nej till fler nödlån. Det är det populistiska regeringspartiet Sannfinnländarna som ställt detta som villkor – annars blir det regeringskris i Finland., vilket allt dock förnekas av den finländske statsministern.

Ett av EU:s viktigaste möten

Processen kan också dra ut på tiden därför att sex euro-länder måste rösta i sina parlament om ett nytt nödlån åt Grekland.

I sista stund har Tyskland kommit med ett nytt förslag: Att Grekland tillfälligtvis – till exempel för fem år – ska lämna eurosamarbetet. Åtminstone ett halvdussin av de 19 medlemmarna tycks vara för en sådan idé; enligt finländska medier.

Det finns även andra tecken på att man är splittrad i frågan hur man ska fortsätta. Det talas om en fransk-tysk spricka: Frankrike ses som en av Greklands bästa vänner, medan Tyskland anser att de löften som Grekland har gett inte räcker.

Detta är ett av EU:s viktigaste möten i sin historia. Och det är ett av de mest svåröverskådliga.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet