Zaida Catalán var på ett FN-uppdrag i området i egenskap av expert på mänskliga rättigheter. Foto: TT

En gripen för mord på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på svenska Zaida Catalán och en FN-anställd amerikansk man, uppger militäråklagare enligt nyhetsbyrån Reuters. I samband med gripandet ska ytterligare en person ha frihetsberövats, men senare lyckats rymma.

Svenska Zaida Catalán kidnappades i Kasai-provinsen den 12 mars. Hon var på ett FN-uppdrag i området i egenskap av expert på mänskliga rättigheter och ingick i en grupp som skulle övervaka FN-sanktionerna mot Kongo-Kinshasa.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med en tolk och expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, som senare också bekräftades död.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

LÄS MER: Svenska Zaida Catalán hittad död

En person rymde

Nu har en person gripits för morden på de två FN-arbetarna, enligt nyhetsbyrån Reuters. Ytterligare en misstänkt greps men lyckades rymma, säger Joseph Ponde, Kongo-Kinshasas högsta militäråklagare.

Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits. Ponde beskriver den man som nu sitter frihetsberövad som en ”rebell”.

Provinsen där Catalán kidnappades har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor dödade en lokal milis- och stamledare som gjort uppror mot president Joseph Kabila. Minst 400 civila har dödats i regionen sen augusti förra året, rapporterar AP.

LÄS MER: Familjen kräver svar om mordet på Zaida

Jurist och politiker

Zaida Catalán var jurist och politiker som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. De senaste åren hade hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser.

Hon har dessurom arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken. I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

LÄS MER: Språkrören: Hon är en sann förebild

En svensk förundersökning har inletts kring mordet på Zaida Catalán, den leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm. Polisen samarbetar med FN och svenska utrikesdepartementet i utredningen.

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet