Guantanamofånges frisläppande dröjer

Publicerad

Den tidigare Guantanamofånge som varit på väg att släppas av en domstol i Kanada kan bli kvar i fängelse. En appellationsdomstol har beslutat att fördröja beslutet om ett frisläppande mot borgen av den 28-årige mannen till torsdag.

Mannen greps 2002 i Afghanistan och fördes till Guantanamofängelset på Kuba. 2010 dömdes han till åtta års fängelse av en amerikansk militärdomstol för bland annat mord, stöd till terrorister och spionage. I samband med domen gjordes ett avtal att mannen skulle flyttas till Kanada 2012 för att avtjäna resten av straffet där.

Mannen har överklagat sin dom, och en domstol i Alberta i Kanada har tidigare beviljat 28-åringen borgen under tiden resningsprocessen pågår. Men appellationsdomstolen vill först utvärdera vilken effekt ett frisläppande skulle få för Kanadas diplomatiska relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.