Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA: Därför pausas en vapenleverans till Israel

USA bekräftar i dag att man pausar en omfattande vapenleverans till Israel. Anledningen är att man motsätter sig en israelisk markoperation i staden Rafah – där en miljon Gazabor sökt skydd, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

- Vi har varit väldigt tydliga ända från början med att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att ta hänsyn till och skydda de civila som befinner sig i stridsområdet. Efter att ha bedömt situationen, har vi har pausat en leverans av tunga vapen, sa Austin vid en utfrågning i senaten.

- Vi har inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare med leveransen, tillade han.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Två tredjedelar mindre bistånd till Gaza

Det humanitära biståndet som når Gaza har enligt FN minskat med två tredjedelar sedan Israel inledde sin militära operation i Rafah i början av maj, rapporterar Reuters.

"Mängden mat och annat bistånd som kommer in i Gaza, som redan är otillräcklig för att möta de skyhöga behoven, har minskat ytterligare sedan den 7 maj", sade FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) på onsdagen.

Enligt FN nådde i genomsnitt 58 hjälplastbilar dagligen Gaza mellan 7 maj och 28 maj. Det jämförs med perioden 1 april till 6 maj då i genomsnitt 176 lastbilar dagligen anlände. Siffrorna inkluderar inte bränsle och last inom den privata sektorn.

Markerad händelse

Xi vill se "bred" fredskonferens om Gaza

Kinas president Xi Jinping vill se en fredskonferens i syfte att få slut på kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza. Det säger Xi på torsdagen i ett tal till arabiska ledare och diplomater som är på plats för ett stormöte i Peking.

Bland gästerna finns Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi och andra ledare. Gazakriget väntas vara ett av ämnena på dagordningen.
– Krig bör inte pågå i all oändlighet. Rättvisa bör inte för evigt lysa med sin frånvaro, sade Xi, och tillade att han vill att den föreslagna fredskonferensen ska vara "bred" och att Kina stöder ett "fullvärdigt medlemskap för Palestina i FN".

(TT)

Markerad händelse

Israel tvingar Unrwa lämna lokaler i Jerusalem

Israel landmyndighet (ILA) beordrar FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) att utrymma sina lokaler i östra Jerusalem inom 30 dagar. Det rapporterar The times of Israel.

Beslutet kommer efter godkännandet av ett krav från Israels bostadsminister Yitzhak Goldknopf att kunna vräka FN-organet från statlig mark.

I ett brev till Unrwa skriver ILA att organisationen är skyldig dem en summa på motsvarande drygt  70 miljoner kronor för att de fört verksamhet på mark som tillhör Israel utan samtycke under de senaste sju åren.

Syrien: Flicka dödad i israelisk attack

En flicka i den syriska staden Baniyas har dödats i ett israeliskt luftanfall, uppger Syriens försvarsdepartement i ett uttalande.

Enligt Syrien var onsdagens attack riktad mot en centralt belägen plats och ett bostadshus i kuststaden. Tio civila ska dessutom ha skadats.

Det oppositionella Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att flickan dödades i den israeliska attacken, efter att tidigare ha sagt att hon dödades när en israelisk robot och en syrisk luftvärnsrobot exploderade och föll till marken. Enligt SOHR skadades 20 civila. (TT)

Frankrike kan erkänna palestinsk stat - mot krav

Frankrikes president Emmanuel Macron är redo att erkänna en palestinsk stat – men endast om den palestinska myndigheten "genomför nödvändiga reformer".

Det sa han till den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas i ett samtal på onsdagen, enligt Élyséepalatset.

Mexiko vill ansluta till Sydafrikas mål mot Israel

Mexiko försöker ansluta sig till det rättsmål som inletts av Sydafrika mot Israel om kränkningar av FN:s folkmordskonvention under landets krig i Gaza, enligt ett uttalande som publicerats av Internationella domstolen (ICJ).

Mexiko åberopade artikel 63 i domstolens stadga, som ger andra länder än de som är inblandande i fallet rätten att ingripa i processen.

"Om de gör det kommer tolkningen som ges av domstolens dom att vara lika bindande för dem", stod det i uttalandet.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador sa under en presskonferens att "det viktigaste är att uppnå fred, det är Mexikos position."

Markerad händelse

Egyptisk media: Det finns inga tunnlar vid gränsen

Israeliska medier har rapporterat att det, enligt israelisk militär, ska finnas tunnlar vid den egyptiska gränsen mot Gaza. Men egyptiska statsknutna medier tillbakavisar nu de israeliska uppgifter med hänvisning till en källa "på hög nivå".

Källan ska även ha uppgett att det endast rör sig om "israeliska försök att sprida lögner om situationen för sina styrkor i Gaza."

Israelisk rådgivare: Kriget kan pågå året ut

Kriget mellan Israel och Hamas kan pågå till årets slut, enligt den israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi.

– Det kan bli ytterligare sju månader av strider för att befästa vår framgång och uppnå vad vi har definierat som förgörelsen av Hamas makt och militära förmågor, säger han.

Han uppger samtidigt att diskussioner har inletts om Gazas framtid efter kriget. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att en palestinsk stat efter kriget i Gaza inte kommer på fråga.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Israel så snart som möjligt behöver en plan för vad som ska hända efter kriget.

– Vid avsaknaden av en plan för dagen efter blir det ingen dag efter. Och det är hit vi behöver ta oss, säger Blinken till reportrar.

(TT)

Markerad händelse

Israel: Full kontroll över Philadelphi-korridoren

Den israeliska militären har uppnått full operativ kontroll över korridoren Philadelphi som går längs gränsen mellan Gaza och Egypten.

Militären uppger också att de har lokaliserat en stor mängd tunnlar i zonen. Det har också hittats tiotals raketgevär där.

Markerad händelse

USA: Oklart om amerikanska vapen använts i Rafah

USA har inte kunnat verifiera om amerikanska vapen användes av Israel i de senaste dödliga attackerna i Rafah. Det säger
USA:s utrikesminister Antony Blinken inför reportrar under ett besök i Moldavien på onsdagen.

Han tillägger att vilka vapen och som användes och på vilket sätt, måste utredas.