Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

50 000 har lämnat Rafah senaste 48 timmarna

Cirka 50 000 människor har flytt Rafah i södra Gaza de senaste 48 timmarna, det uppger en ledande anställd vid Unrwa till CNN.

- Vi har sett dem åka till Khan Younis, det utvidgade humanitära området Al-Mawasi och Deir al-Balah, säger biträdande chefen för Unrwa-frågor i Gaza, Scott Anderson, till CNN.

Gazabor började lämna östra Rafah på måndagen efter att
Israels militär beordrade att "evakuera omedelbart" medan de genomför en militär operation i staden.

Gällande Al-Mawasi, säger Anderson att det redan finns över 400 000 människor som sökt skydd där.

Överblick

Rapporter om intensiva strider i Rafah

Intensiva strider rapporteras från centrala och västra Rafahområdet i södra Gazaremsan, rapporterar AFP. Enligt vittnesuppgifter ska israeliska styrkor även ha demolerat flera byggnader i stadens östra delar, där Israels offensiv inleddes den 7 maj.

Även från Gazaremsans norra delar kommer rapporter om pågående strider. För AFP beskriver vittnen tjocka rökpelare över Jabalia och Bait Lahia.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Satellitbilder visar flyktingläger före och efter flyganfallet

Nya satellitbilder som SVT Nyheter tagit del av visar omfattningen av den israeliska attacken mot flyktinglägret i nordvästra Rafah i Gaza på söndagen.

Minst 45 palestinier dödades enligt Hamaskontrollerade myndigheter, många efter att ha fastnat under brinnande tält och skjul där de sökt skydd.

Nu visar det sig att ammunition tillverkad i USA kan ha använts av Israels militär under attacken. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Se mer om det i klippet ovan.

Egyptens president: Tvinga inte palestinier att fly

Den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi uppmanar det internationella samfundet att se till palestinier inte tvångsförflyttas från Gazaremsan, rapporterar AFP.

Uttalandet kom under ett möte med arabiska ledare och diplomater i Peking, där al-Sisi talade efter Kinas president Xi Jinping.

– Jag uppmanar det internationella samfundet att omedelbart tillhandahålla långsiktigt humanitärt bistånd till Gazaremsan och att se till att den israeliska belägringen avslutas, sade al-Sisi.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Foto: EPA/Tingshu Wang/Pool/TT
Markerad händelse

Två sjukvårdare uppges döda i flyganfall i Rafah

Två sjukvårdare i en ambulans uppges ha dödats i ett israeliskt flyganfall i området Tal al-Sultan i västra Rafah, enligt uppgifter från Palestinska Röda Halvmånen och den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

Enligt Palestinska Röda Halvmånen ska sjukvårdarna ha varit på väg för att ta hand om döda och skadade i området när ambulansen träffades i attacken.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Två tredjedelar mindre bistånd når Gaza

Det humanitära biståndet som når Gaza har enligt FN minskat med två tredjedelar sedan Israel inledde sin militära operation i Rafah i början av maj, rapporterar Reuters.

"Mängden mat och annat bistånd som kommer in i Gaza, som redan är otillräcklig för att möta de skyhöga behoven, har minskat ytterligare sedan den 7 maj", sade FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) på onsdagen.

Enligt FN nådde i genomsnitt 58 hjälplastbilar dagligen Gaza mellan 7 maj och 28 maj. Det jämförs med perioden 1 april till 6 maj då i genomsnitt 176 lastbilar dagligen anlände. Siffrorna inkluderar inte bränsle och last inom den privata sektorn.

Markerad händelse

Xi vill se "bred" fredskonferens om Gaza

Kinas president Xi Jinping vill se en fredskonferens i syfte att få slut på kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza. Det säger Xi på torsdagen i ett tal till arabiska ledare och diplomater som är på plats för ett stormöte i Peking.

Bland gästerna finns Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi
och andra ledare. Gazakriget väntas vara ett av ämnena på dagordningen.

– Krig bör inte pågå i all oändlighet. Rättvisa bör inte för evigt lysa med sin frånvaro, sade Xi, och tillade att han vill att den föreslagna fredskonferensen ska vara "bred" och att Kina stöder ett "fullvärdigt medlemskap för Palestina i FN".

(TT)

Kinas president Xi Jinping. Foto: Jade Gao/AFP/TT
Markerad händelse

Israel tvingar Unrwa lämna lokaler i Jerusalem

Israel landmyndighet (ILA) beordrar FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) att utrymma sina lokaler i östra Jerusalem inom 30 dagar. Det rapporterar The times of Israel.

Beslutet kommer efter godkännandet av ett krav från Israels bostadsminister Yitzhak Goldknopf att kunna vräka FN-organet från statlig mark.

I ett brev till Unrwa skriver ILA att organisationen är skyldig dem en summa på motsvarande drygt  70 miljoner kronor för att de fört verksamhet på mark som tillhör Israel utan samtycke under de senaste sju åren.

Syrien: Flicka dödad i israelisk attack

En flicka i den syriska staden Baniyas har dödats i ett israeliskt luftanfall, uppger Syriens försvarsdepartement i ett uttalande.

Enligt Syrien var onsdagens attack riktad mot en centralt belägen plats och ett bostadshus i kuststaden. Tio civila ska dessutom ha skadats.

Det oppositionella Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att flickan dödades i den israeliska attacken, efter att tidigare ha sagt att hon dödades när en israelisk robot och en syrisk luftvärnsrobot exploderade och föll till marken. Enligt SOHR skadades 20 civila. (TT)

Frankrike kan erkänna palestinsk stat - mot krav

Frankrikes president Emmanuel Macron är redo att erkänna en palestinsk stat – men endast om den palestinska myndigheten "genomför nödvändiga reformer".

Det sa han till den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas i ett samtal på onsdagen, enligt Élyséepalatset.

Mexiko vill ansluta till Sydafrikas mål mot Israel

Mexiko försöker ansluta sig till det rättsmål som inletts av Sydafrika mot Israel om kränkningar av FN:s folkmordskonvention under landets krig i Gaza, enligt ett uttalande som publicerats av Internationella domstolen (ICJ).

Mexiko åberopade artikel 63 i domstolens stadga, som ger andra länder än de som är inblandande i fallet rätten att ingripa i processen.

"Om de gör det kommer tolkningen som ges av domstolens dom att vara lika bindande för dem", stod det i uttalandet.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador sa under en presskonferens att "det viktigaste är att uppnå fred, det är Mexikos position."