Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Uppgifter: Brittiska soldater kan skickas till Gaza

Arbetet vid den amerikanska nödhamn som byggs i Gaza för att underlätta mottagandet av nödhjälpsleveranser kan komma att ledas av brittiska styrkor, rapporterar BBC.

Beskedet kommer efter att USA meddelat att amerikanska styrkor inte ska gå i land på Gazaremsan för att leverera nödhjälpen och att detta i stället ska göras av en obestämd tredje part.

Enligt uppgifter till BBC är inget slutgiltigt beslut fattat i frågan - som ännu inte ska ha passerat premiärminister Rishi Sunaks bord.

Den brittiska arméns uppgift skulle då vara att köra lastbilar med nödhjälp från skeppen till en säker plats - ett potentiellt riskabelt uppdrag, enligt BBC.

Rishi Sunak pratar med brittiska soldater.
Rishi Sunak pratar med brittiska soldater. Foto: Henry Nicholls

Överblick

EU: Samtliga har återupptagit bistånd till Unrwa

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på X att alla bidragsgivare från EU har återupptagit sitt stöd till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinier.

"En oumbärlig livlina för Gaza och regionen", skriver Josep Borell på X.

Sverige och flera andra länder drog tillfälligt in bistånd till Unrwa efter anklagelser från Israel om att anställda var inblandade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

En oberoende utredning som startades på initiativ av FN slog fast att Israel inte hade presenterat bevis för anklagelserna.

EU:s utrikeschef Josep Borell.
EU:s utrikeschef Josep Borell. Foto: AP/TT

Booking.com utreds: Annonser för bosättningar

Nederländska åklagare utreder om Booking.com, som tillhandahåller annonser från israeliska bosättningar,
gör sig skyldiga till brott. Det rapporterar Reuters.

Bakgrunden är att flera människorättsorganisationer anmälde bokningssajten i november för att "profitera från krigsbrott genom att underlätta uthyrning av semesterbostäder från stulet land".

Enligt en av organisationerna, nederländska SOMO, har Booking.com haft annonser för upp till 70 fastigheter i östra Jerusalem och Västbanken mellan 2021 och 2023, på områden som de flesta länder anser att Israel olagligen tog 1967.

Nödhjälp från flytande hamn har nått Gazabor

Gazabor har de senaste dagarna fått ett begränsat antal energikex genom hjälpleveranser som fraktats sjövägen, uppger FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Det är den första leveransen som når fram till palestinier efter att USA:s militär färdigställde den flytande hamnen vid Gaza, rapporterar AP.

Tidigare i veckan pausades hjälpleveranser efter att flera lastbilar i en hjälpkonvoj enligt WFP plundrades. WFP varnade för att hela projektet riskerar att misslyckas om inte Israel kan säkerställa att hjälporganisationer kan operera säkert i området.

Förhoppningen är att 150 lastbilar om dagen ska frakta förnödenheter från den flytande hamnen in i Gaza.

Lastbil med nödhjälp till Gazabor stormas.
Lastbil med nödhjälp stormades i helgen. Foto: AP/TT
Markerad händelse

Colombiansk ambassad i Ramallah

Colombia ska, på order av presidenten, öppna en ambassad i Ramallah på palestinska Västbanken. Det säger landets utrikesminister Luis Gilberto Murillo.

– Det är nästa steg vi kommer ta, säger Murillo och tillade att han tror att fler länder kommer ställa sig bakom ett erkännande av en palestinsk stat.

Colombias president Petro har flera gånger varit mycket kritisk mot Israel på grund av kriget i Gaza. Han har anklagat Israels ledare för att ha gjort sig skyldiga till folkmord.

Israels utrikesminister har svarat med att säga att Petro är ”antisemitisk”.

Colombias utrikesminister Luis Gilberto Murillo pratar i uppställda mikrofoner.
Colombias utrikesminister Luis Gilberto Murillo tror att fler länder kommer att erkänna en palestinsk stat. Foto: Bienvenido Velasco/EPA/TT.
Markerad händelse

Video på fem gisslan släppt

En video som visar hur fem kvinnliga soldater tillfångatas och bortförs av terrororganisationen Hamas 7 oktober har släppts på begäran av kvinnornas familjer, rapporterar Reuters.

Enligt Forumet för gisslan och försvunna familjer, som representerar anhöriga till de som tagits som gisslan av Hamas, ska treminutersklippet vara filmat med kroppskameror som bars av Hamas-terrorister när de attackerade Nahal Oz-kibbutzen i södra Israel där kvinnorna tjänstgjorde.

Kvinnornas familjer vill att klippet ska pressa Israels premiärminister Netanyahu att få till en vapenvila och säkra de kvarvarande gisslan.

Hamas säger i ett uttalande som Reuters tagit del av att videon är ”manipulerad”.

EU vill att Sverige tar emot patienter från Gaza

EU-kommissionen begär att Sverige tar emot och vårdar svårt sjuka patienter från Gaza. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet säger ja och vill att regeringen ska hantera frågan skyndsamt.

– Det är en medmänsklig skyldighet och något som EU-kommissionen efterfrågat, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani.

EU-kommissionen skickade i förra veckan ett brev till EU:s medlemsländer, däribland svenska Socialdepartementet, med en begäran att ta emot patienter från Gaza.

WHO har identifierat 9 000 svårt sjuka personer, däribland kvinnor och barn. För svensk del, om de skulle fördelas utifrån folkmängd, innebär det runt 200 patienter, enligt Abir Al-Sahlani. (TT)

Läs mer här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter: "Indikation att länder vill se vapenvila"

Norge, Irland och Spanien erkänner Palestina som självständig stat. Det bekräftade ländernas ledare under onsdagsmorgonen.

Här ger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren en analys och berättar om omvärldens reaktioner.

Markerad händelse

Kristersson: Erkännanden innebär ingenting

Att Norge, Irland och Spanien erkänner staten Palestina kommer inte att påverka utvecklingen i kriget i Gaza. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) när han på en pressträff får en fråga om vad erkännandena kan innebära för det som händer i konflikten.

- Det innebar ingenting när Sverige fattade det beslutet. Jag tycker att det var förhastat då när det gjordes, helt oförankrat dessutom, men två fel gör ju inte ett rätt.

Nu behövs "en seriös process på olika sätt" för att nå fram till en tvåstatslösning, enligt Kristersson.

- Ett erkännande är en naturlig konsekvens i en sådan process, men olika länder gör lite olika.

(TT)

Palestinska myndigheter och Hamas välkomnar beskedet

Både den palestinska myndigheten och terrorstämplade Hamas välkomnar Irlands, Spaniens och Norges erkännande av Palestina som stat. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den palestinska myndigheten styr på Västbanken medan Hamas styr Gaza.

Margot Wallström: "Ett välkommet besked"

Sveriges tidigare utrikesminister ser positivt på beskedet om att flera länder har erkänt Palestina som stat. Men hon har inte bara positiva känslor.

- Det är ödets ironi 10 år efter att Sverige erkände Palestina. Då fanns det fortfarande en möjlighet att påverka situationen mellan Israel och Palestina.

- Nu är vi i ett läge med en barbarisk attack av Hamas och ett svar från Israel som har dödat över 30 00 människor.

Hon säger att en tvåstatslösning känns längre bort än någonsin men att ländernas erkännande är viktiga politiska markeringar.

- Så länge Netanyahu sitter som ledare för
Israel kommer en tvåstatslösning i stort sätt vara omöjlig.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström. Foto: SVT