Bara en gång under rättegången yttrade sig 94-årige Reinhold Hanning. Han bad då om ursäkt. Foto: AP/TT

Tidigare SS-vakt döms till fem års fängelse för delaktighet i mord på 170.000

Uppdaterad
Publicerad

Den 94-årige Reinhold Hanning dömdes på fredagen till fem års fängelse av en tysk domstol för delaktighet i morden på 170.000 fångar i dödslägret Auschwitz. Det kan vara en av de allra sista rättegångarna mot nazistiska krigsförbrytare.

Åklagarsidan hade krävt sex års fängelse, försvaret ville att han skulle frikännas.

– Ni var knappt två och ett halvt år i Auschwitz och ni har därmed bidragit till massmorden, sade domaren i sin inledning när domen förkunnades.

Processen mot Hanning inleddes i februari i år. Det är kanske den sista av sitt slag med tanke på andra misstänktas höga ålder. Det handlar om medskyldighet till brott som begicks under hans tid i Auschwitz (på polska Oświęcim) från 1943 till 1944.

Han gick frivilligt in i Adolf Hitlers och Heinrich Himmlers SS 1940. Det skulle enligt honom ske därför att hans svärmor tvingade honom. Hans försvar har varit upplagt på att han var en opolitisk människa som var för svag för att säga nej.

Mardröm

Han var som SS-medlem först i Frankrike, sedan på östfronten men sårades och skickades sedan inte tillbaka till fronten utan placerades i Auschwitz ”i inre tjänst”.

– Om man var en längre tid där förstod man som skedde där, bekände han i ett dokument om sitt liv som hans försvarare läste upp.

Auschwitz var en mardröm. Jag önskade att jag aldrig varit där. Människor sköts, gasades och brändes ihjäl. Jag kunde se hur kroppar forslades fram och tillbaka. Jag kunde känna lukten av brinnande lik – jag visste att kroppar brändes.

Han hävdade att han försökt att bli flyttad från dödslägret till fronten men att det inte hade beviljats. I Auschwitz mördades 1,1 till 1,5 miljoner människor mellan 1940 och 1945. 90 procent av dem var judar.

Anklagelserna mot Hanning gäller framför allt mordet på ungerska judar som inleddes i maj 1944.

Bad om ursäkt

Endast vid ett tillfälle talade 94-åringen, som sitter i rullstol, till domstolen. Han bad då om ursäkt för att han varit delaktig i det som hände i Auschwitz.

– Jag skäms över att jag har sett på hur orätt har skett och inte har ingripit mot det, sade han och tillade:

– Det gör mig uppriktigt ont.

En av de överlevande, som varit med om rättegången, var 95-årige Leon Schwarzbaum. Han ansåg att ursäkten inte var nog. Hanning hade skönmålat sin tid i dödslägret.

– Det är möjligt att han är en annan människa nu, men för det som han en gång var, finns det ingen ursäkt.

Försvaret har hävdat att Hanning var ”en enkel arbetare” och inte har begått några förbrytelser. En historiker vittnade dock om att Hannings kompani var utsett att välja ut de nyanländande fångar som skulle skickas direkt till gaskamrarna.

Annorlunda rättegångar

De senaste rättegångarna i Tyskland mot vakter eller motsvarande i de tyska dödslägren har varit annorlunda än tidigare rättegångar.

Den nya trenden började 2011 då John Demjanjuk dömdes utan att det fanns bevis för ett konkret brott. Bara Demjanuk varit en del av vaktmanskapet i Auschwitz räckte nu för att fälla honom.

Även Hanning har anklagats för att ha varit en del i det stora maskineri som utförde massmordet. Han har själv aldrig erkänt något direkt brott. Men alltså erkänt att han visste vad som skedde i Auschwitz.

Auschwitz bokhållare

I ännu ett fall – i fjol mot då 94-årige Oscar Gröning – dömde domstolen till fyra års fängelse. Gröning ansågs medskyldig till mord på 300.000 människor i Auschwitz.

Gröning blev känd som ”Auschwitz bokhållare”. Han ansvarade för bokföringen av fångarnas kontanter och bankkonton, som beslagtogs. Också i hans fall dömdes han för att han varit en del av dödsmaskineriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.