Till vänster: Joshua Kaufman. Till höger: Reinhold Hanning. Foto: TT/SVT

Förintelseöverlevare nekad vittnesmål på nazirättegång

Uppdaterad
Publicerad

94-årige Reinhold Hanning, tidigare vakt i förintelselägret Auschwitz, står inför rätta. Joshua Kaufman, som själv suttit i Auschwitz, nekades vittna under rättegången.

Rättegången hålls i Detmold i Tyskland, sjuttio år efter krigsslutet. Hanning står åtalad för inblandning i morden på minst 170.000 människor, i rollen som vakt i förintelselägret i Polen, uppger NBC News

Joshua Kaufman, i dag 88 år och bosatt i Los Angeles, USA, hade rest långväga för att erbjuda rätten sina erfarenheter från dödslägret. Under tiden i Auschwitz ingick den då 15-årige Kaufman i ett såkallat sonderkommando – en särskild grupp interner vars uppgift var att assistera nazisterna under de industriella avrättningarna, i huvudsak genom att transportera lik ur gaskamrarna för att kremera dem.

Personer med de erfarenheterna anses i allmänhet som omistliga vittnen från Förintelsen eftersom de med egna ögon på nära håll upplevt, och kan vittna om, nazisternas brott mot mänskligheten.

”Var tvungen att bryta ben”

– Kan du förställa dig hur det är att arbeta i ett krematorium när du bara är 15 år? Jag var tvungen att bryta ben på de döda för att kunna lösgöra dem, kommenterade Kaufman.

När rättegången startade under fredagen ställde Kaufman via sin advokat Markus Goldbach en förfrågan om att få vittna.

– Han kommer att kunna redogöra för att kropparna såg frusna ut och att han kunde se dödens skräck i deras ögon, delgav Goldbach.

Avslag – ej fråga om respekt

Domaren, Anke Grudda, avslog hans begäran med hänvisning till att beslutet helt och hållet grundade sig på domstolens bestämmelser, och att det inte var fråga om att inte respektera Kaufmans vilja att uttrycka sig.

Kaufmans advokat säger sig vara chockad över rättens beslut att på grund av formalia inte vilja lyssna till vad en av de sista överlevarna från Auschwitz har att säga.

– Det är inte rättvist, de vet vem jag är. Jag förlorade hela min familj, jag överlevde fem koncentrationsläger och representerar de döda. De minsta de borde göra är att respektera mig, kommenterade Kaufman avslaget.

”Människor sköts, gasades och brändes”

Från den åtalades position redogjorde Hanning i sin tur vad han själv bevittnat, och genom sin anställning i lägret också deltagit i:

– Ingen talade om det för oss under de första dagarna där, men om någon, som jag, var där under en lång tid så fick man reda på vad som pågick, sade han, enligt International Business Times.

– Människor sköts, gasades och brändes. Jag kunde se hur lik bars fram och tillbaka eller flyttades ut. Jag kunde känna lukten av brinnande kroppar. Jag visste att kroppar brändes.

Hanning ångerfull

Hanning tillade att han aldrig berättat om sina upplevelser i Auschwitz för någon. Under rättegången gav han uttryck för djupa samvetskval, bad om ursäkt till offren och sade sig ångra att han varit del i en ”kriminell organisation” som dödat så många människor och orsakat så mycket lidande.

– Jag skäms över att jag bevittnade orättvisa utan att ingripa och jag skäms för mina handlingar. Jag är ledsen över jag lät oförrätter ske utan att göra någonting åt det. Jag är väldigt, väldigt ledsen, sade han, enligt NBC News.

Hanning riskerar att dömas till mellan tre och femton års fängelse, men med tanke på hans höga ålder och den tid det tar för en eventuell överklagan, kommer han troligen inte att avtjäna någon tid i fängelse.

”Bör arbeta för sanningen”

Förintelseöverlevare välkomnar att Hanning ber om ursäkt, men anser att han i sin position bör arbeta mot förintelseförnekelse.

– Jag är inte arg, jag vill inte att han ska dömas till fängelse men han borde säga mer för dagens unga generationers skull, för den historiska sanningen är viktig, sade den 95-årige förintelseöverlevaren Leon Schwarzbaum, enligt International Business Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.