Foto: EBU

Han försökte rädda liv – hyllas med insamling på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Manchester har fått en oväntad hjälte i samband med attacken. I stället för att sätta sig själv i säkerhet berättar Stephen Jones om hur han sprang tillbaka till attentatsplatsen för att hjälpa de skadade. Nu pågår flera insamlingar på nätet för att hjäpa den hemlöse mannen på fötter.

35-årige Stephen Jones hyllas nu efter sina insatser i samband med det blodiga bombdådet i Manchester. Den arbetslöse muraren, som varit hemlös i drygt ett år, hade som vanligt letat upp en sovplats för natten i närheten av Manchester Arena.

Då – när artisten Ariana Grande precis avslutat sin show och människor var på väg ut från konsertlokalen – slog självmordsbombaren till mot den intet ont anande tonårspubliken och deras föräldrar.

Terrorattack i Manchester

Täckta av blod

I en intervju med brittiska ITV News beskriver Stephen Jones explosionen och de skakande upplevelser som följde.

– Efter smällen förstod vi att något fruktansvärt hade hänt, så vi rusade tillbaka och möttes av barn och kvinnor som rusade ut, många helt täckta av blod. Mammorna skrek helt hysteriskt.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

Stephen Jones beskriver fruktansvärda scener. Hur han, i väntan på ambulans ska komma till platsen, försöker trösta chockskadade barn samtidigt som människor runt omkring låg svårt skadade av glas, plastbitar och spikar som bombtillverkaren stoppat i laddningen för att skapa maximal splitterverkan och skada så många som möjligt. Hur han hjälpte en kvinna att hålla benet högt för att minska blödningen i väntan på vård.

LÄS MER: Polisen misstänker ett nätverk

– Vi torkade blod från barnens ansikten. En liten flicka var helt täckt av blod och hennes mamma stod bredvid och skrek. Sen, när de tog av flickans t-shirt, var hon nästan oskadd. Det var någon annans blod.

Du flydde först men sprang sedan tillbaka. Varför?

– Instinkten att hjälpa. Även hemlösa är människor med ett hjärta. När man ser blödande barn med spikar i armar och ansikten finns det inget val. Jag var tvungen att göra något, annars hade jag inte kunnat se mig själv i spegeln igen.

LÄS MER: Så pratar du med ditt barn om dådet

Nu hyllas Stephen Jones tillsammans med flera andra hemlösa Manchester-bor för deras osjälviska insatser i samband med bombdådet. På  nätets crowdfunding-sajter har flera insamlingar startats. Enligt Time har redan närmare 700.000 kronor skänkts i Stephen Jones namn med syfte att hjälpa den hemlöse mannen att komma på fötter och ordna en bostad.

Och donationerna  fortsätter att strömma in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet