Foto: TT

Fem frågor från föräldrar om attacken i Manchester – och expertens svar

Uppdaterad
Publicerad

Barn skadades och dödades i attacken i Manchester, och många föräldrar ställs inför den svåra situationen att svara på sina barns frågor om dådet. Vilka svar behöver barnen nu och hur tar man hand om deras oro? Psykologen Anna Norlén svarade på era frågor i SVT Nyheters chatt.

1. Varför ska man prata om sånt här med barnen? Är det inte bättre att prata om det bra i världen?

– Det finns inget värde i sig i att informera små barn om hemska saker som sker. Men ganska tidigt i åldrarna hämtar barn in information på egen hand. Då kan de bli oroliga och rädda och vi vuxna kan genom att lyssna och prata om det lugna och trygga barn.

Terrorattack i Manchester

LÄS MER: För barnen: Lilla Aktuellts chatt om Manchester-dådet

– Det är helt naturligt att vilja skydda barn från det som är hemskt och oroande. Det är faktiskt en förälders viktigaste uppgift, att skydda och lugna. Men, i vissa lägen och situationer behöver vi trots det varsamt berätta och prata om svåra saker. Till exempel för att reda ut missförstånd eller svara på frågor och dela tankar som kommer.

2. Hur förklarar jag på bästa sätt för min son att en del människor beter sig riktigt ont?

– Det är en svår fråga. Inte heller vi vuxna vet riktigt eller har svar på den funderingen. Du kan dela det med din son, säga att du också tänker på det ibland och att det är svårt att förstå varför någon vill skada och skrämmas. Betona samtidigt att nästan alla är goda, snälla och vill andra väl.

3. Med hur små barn kan man prata om terror och död? Min dotter är 8 år och var på Ariana Grandes konsert i Stockholm, vad kan jag säga till henne?

– Barn i förskoleåldern ska vi skydda så mycket vi kan. Men från din dotters ålder, och även tidigare, läser och hör barn om nyheter på egen hand. Extra noga lyssnar och läser man om det som skett handlar om något som man känner igen. Genom att lyssna på vad din dotter hört om, dela de känslor och frågor som uppstår så kan du finnas som ett stöd för henne. Undvik detaljer som kan skrämma. Lycka till!

LÄS MER: Mer om dådet i Manchester för barn hos Lilla Aktuellt

4. Vet att det förekommit bilder/videoklipp på medierna på barn som blivit oigenkännliga efter terrorattacker som spridits på nätet. Kan man som vuxen göra något för att dom låter bli det?

– Testa att prata med barnen om att det kan vara väldigt obehagliga bilder, att de fastnar och kan leva kvar så att man tänker på dem fast man inte vill. Barn kan behöva ta en paus från social media den närmsta tiden efter hemska händelser pga detta med spridning av bilder. Man kan också prata om att de ska vara förberedda på att bilder som är obehagliga kan dyka upp.

5. Mina barn har inte frågat något, ska jag ta upp ämnet?

– Mitt förslag är att du säger något kort om saken själv, ”att det hänt en olycka i England och jag undrar om ni hört något om det?” Det är ett sätt att ta reda på vad och om dina barn har några tankar eller frågor som du kan behöva bemöta lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet