Alla vittnen till mordet har sedan länge avlidit Foto: Javier Trueba / Madrid Scientific Film

Han kan vara världshistoriens första mordoffer – dödades för 430.000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlevorna av en mördad man har funnits. Fallet blir nog svårt att lösa, även för Leif GW Persson – mannen dog nämligen för 430.000 år sedan. Forskare anser nu att han är historiens första kända mordoffer.

Kvarlevorna av vad som tros vara en man i 20-årsåldern har hittats under en arkeologisk utgrävning i norra Spanien. I den vetenskapliga tidskriften PLOS One skriver forskare att kvarlevorna, bland annat ett 430.000 år gammalt kranium med svåra skallskador, är det första kända beviset för dödligt våld mellan människor som hittills har funnits.

Undersökte kraniet med moderna metoder

Dödskallen hittades djupt ner i en grottsystem som kallas ”Sima de los Huesos” – Skelettgropen. Efter att ha undersökt kraniet med hjälp av moderna rättsmedicinska metoder, liknande de som kan ses i kriminalserier på TV, kunde forskare avgöra att mannen var vänd mot sin angripare, som utdelade två hårda slag mot mannens panna.

Kan ha mördats med en stenyxa

Båda slagen bedöms ha varit hårda nog att krossa skallbenet. Mordvapnet kan ha varit ett träspjut eller en stenyxa, då inte metallverktyg fanns på den tiden.

Bevis för kannibalism har kunnat säkerställas så långt bak som 900.000 år, men bevis för mord har varit svårare att finna. Därför är fyndet extra anmärkningsvärt.

– Vi tror att medvetet våld människor emellan är ett beteende som funnits hos människan under minst 430.000 år. Vi har inte förändrats så mycket på en halv miljon år, säger Ignacio Martínez Mendizábal på Universitetet Alcalá i Madrid, till LA Times.

Då trovärdiga vittnen som var med då det hände nu är svåra att hitta, får nog den okända mördade mannen vänta ett tag till innan hans fall löses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.