Dan Innis kan bli först som öppet homosexuell republikan att väljas in i kongressen. Foto: Anders Naeselius

Han vill förändra partiet som gay och republikan

Publicerad

För två år sedan var Dan Innis en av bara tre öppet homosexuella republikaner som kandiderade i mellanårsvalen – i år försöker han igen.

Han gör det för ett parti där presidentkandidaterna inte vill erkänna hans äktenskap.

– Om åtta år är jag säker på att vi inte pratar om det här säger han. Men någon av mina vänner har väl blivit arg för partiet jag har valt.

När jag besöker Dan Innis hemma hos honom och maken i södra New Hampshire har han en lugnare period i sitt eget kampanjande. Till hösten ska han försöka att bli den första öppet homosexuella republikanske kandidaten som tar sig in i kongressen.

Men just nu orkar inte delstaten med andra politiker än alla som åker delstaten runt i hopp om att få bli partiernas kandidater i höstens presidentval.

USA-val 2016

Bland de nio republikanska kandidaterna har ingen tagit ställning för homosexuellas rätt att gifta sig, däremot har toppnamnen tydligt deklarerat att äktenskap ska vara för en man och en kvinna.

– Om man lyssnar på vad några av dem säger så säger de att de är för traditionella äktenskap men inte att de är emot gayäktenskap, säger Dan Innis.

Han tycker själv att partiet inte är där han vill att de ska vara i frågan. Helst skulle han vilja att det går betydligt snabbare. Men han menar att man måste vara pragmatisk och tror att det skulle vara ett stort steg bara han får en plats i kongressen, då skulle många kunna träffa honom och se vad det handlar om.

”Ser bara en fråga”

Jim Obergefell som på många sätt frontade kampen för en jämlik äktenskapslag förra året säger till SVT Nyheter att han inte kan förstå hur någon som är homosexuell eller har homosexuella vänner kan rösta på Republikanerna som har kandidater som vill dra tillbaka lagen som den såg ut förut.

– Då handlar det om en person som bara ser en fråga. Det finns så många frågor, säger Innis om Obergefells uttalande.

– Och jag vet inte om jag tror på Clinton i den frågan heller utan att det är politiskt spel. Hon har sagt förut att äktenskap är för en man och en kvinna.

För Dan Innis handlar höstens val om helt andra saker. Innis som till vardags är professor i ekonomi och jobbar på University of New Hampshire säger att det viktigaste är att komma till rätta med budgeten som enligt honom både republikaner och demokrater har misskött länge.

– Vi behöver en långsiktig strategisk plan. Folk förstår inte hur illa det är. Vi kan vara som Grekland om tio år.

– Blir vi som Grekland påverkar det hela världen. Jag vill inte låta etnocentrisk men världen är beroende av handeln med oss.

”Demokraterna förstår inte det”

Innis nämner också andra frågor som IS, immigration, utbildning. Men inget kommer i närheten av budgeten säger han. Det är vad det här valet behöver handla om. Det är därför han redan innan han fick rösta var republikan. Det var enligt Innis det enda partiet som förstår vad det handlar om. Hur viktig ekonomin är och att det är affärer som skapar jobb.

– Demokraterna förstår inte det. Jag skulle aldrig kunna rösta på dem.

När Innis blev vuxen i början av 80-talet var det inget av partierna som var för en jämlik äktenskapslag. Och Innis säger det igen, han tror att inget av partierna kommer att behöva prata om det vid presidentvalet 2024.

– Jag vet att vi inte kommer att prata om frågan då, det går så snabbt och har gått så snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet