Foto: SVT

Hans Brun: ”Belgien är en fristad för terrorister”

Uppdaterad
Publicerad

Belgisk polis har i dag genomfört räder mot ett 40-tal platser och gripit 12 personer som enligt uppgift ska ha planerat terrordåd i samband med fotbolls-EM. Att det ännu en gång handlar om möjliga terrorceller i Belgien förvånar inte terrorforskaren Hans Brun. – Det är ett svart hål för terrorism, säger han till SVT Nyheter.

Det finns fortfarande få säkra uppgifter om de 12 gripna, enligt belgiska medier ska polisen ha fått nys om de misstänkta terroristerna via radio- och telefonavlyssning. Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, tycker att uppgifterna låter underliga.

– De belgiska myndigheterna har genomgående varit ganska dåliga på att bidra med information om detta. Det verkar underligt att man skulle hittat en sådan här stor terrorcell med hjälp av avlyssning, då har de gripna brutit mot den mest grundläggande formen av säkerhet som finns – att inte prata så mycket på telefon och via internet, säger han till SVT Nyheter.

Terrorn i Bryssel

”Hög hotbild mot EM”

Hotbilden mot just EM, som de misstänkta ska ha haft som huvudmål, har genomgående varit hög, säger Brun.

– Det finns en ganska hög hotbild mot EM sedan en lång tid tillbaka. Så mot bakgrund till det är inte det här särskilt överraskande, att det sker större gripande och större antal räder i Belgien.

Varför pratar vi om misstänkta terrorceller i Belgien – igen?

– Det finns två skäl till det. Dels finns det gamla jihadistiska nätverk i Belgien som varit aktiva sedan åtminstone 1990-talet. Det finns en tradition av jihadism där, det är viktigt att ta med sig. Det är också välkänt att den belgiska staten och polisen inte håller särskilt hög klass när det gäller säkerhetsarbete. Det gäller inte bara jihadister utan även annan form av organiserad brottslighet, säger terrorexperten.

”Oerhört allvarligt”

Han menar att det bakomliggande problemet är en blandning av politisk och polisiär inkompetens kring terrorbekämpning.

– Det är oerhört allvarligt. Konsekvensen blir ju att även om man jobbar oerhört hårt med detta i länder som Tyskland och Holland så spelar det ingen roll om Belgien fortfarande är ett svart hål som fungerar som en fristad för terrorister. Det sätter hela Europaprojektet i gungning eftersom EU handlar om öppna gränser och rörlighet inom unionen.

Finns det en press på Belgien inom EU?

– Jag har trovärdiga källor som säger att franska politiker och myndigheter i hög grad är irriterade på Belgien. Där har man jobbat hårt för att försöka komma tillrätta med det här.

”Varför jobba där polisen är på tårna?”

Enligt Hans Brun kommer det dröja år innan belgiska myndigheter får ett tillräckligt säkerhetsarbete kring terrorbekämpning.

– Kriminella gör ju rationella bedömningar hela tiden, de vill operera i lugn och ro. Varför jobba i Tyskland eller Frankrike där polisen är på tårna? Belgien ligger i mitten av Europa och där kan de verka helt fritt.

Hur ska man som svensk i Belgien förhålla sig till terrorismen i området?

– Svenskar i sig är ju inget primärt mål för terrorister, men det är klart att de kan komma till skada i attacker mot vanliga människor. Det är viktigt att man håller sig uppdaterad och följer med i nyhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet