Soebsak Ployklay återvänder till en av de platser där bomberna exploderade. Foto: Niklas Sjögren

Hans vänner skadades svårt vid bombdåden

Uppdaterad
Publicerad

Soebsak Ployklay var på en av stans marknader när han i torsdags kväll fick höra om hur två bomber exploderat bland barer och restauranger.

Nu några dagar senare står han vid en av de platser där en av bomberna placerats. Den hade gömts in en stor blomkruka.

Några skor ligger på marken. Ingen har ännu tvättat bort de blodfläckar som fortfarande syns på asfalten.

– Två av mina vänner fanns bland de skadade, säger Soebsak och pekar mot en plats intill, där krukan med bomben stod.

Bombdåd i Thailand

– De är ett par och var ute och körde på varsin motorcykel. De stannade till precis här, nära varandra. Då small det. Två gånger.

Först detonerade en bomb 50 meter ifrån den plats där Soebsaks vänner stod med sina motorcyklar. Därefter bomben som låg placerad i blomkrukan intill dem.

En kvinna dog vid de två explosionerna. 14 personer skadades.

– Mina vänner förlorade fingrar, de bröt ben och armar, säger Soebsak. Jag tycker också väldigt synd om deras lilla dotter. De tre bodde själva.

13 bombdåd på fyra dagar

Sammanlagt fyra människor har nu hittills dött vid de minst 13 bombdåd som skedde på flera håll i landet under torsdagen och fredagen.

Turistorten Hua Hin är bland de städer som drabbats värts när det gäller döda och skadade.

Dan Lassus från Finland har bott i Hua Hin i över tolv år och driver en bar och restaurang.

– Igår, under fredagen var stan verkligen helt öde. Som en spökstad. Men redan nu under lördagen känns det som om vardagen faktiskt är på väg tillbaka, säger han.

På huvudgatan genom staden rullar också trafiken som vanligt. Efter att ha hållit sig inne under fredagen går folk nu ut som vanligt i allt större utsträckning.

Inne i gränderna gapar dock barstolar och restauranger fortfarande tomma. Ratchada Runsagkun driver en bar inte långt från den plats där Soebsaks vänner skadades.

– Igår och i dag har jag haft sammanlagt tre gäster, säger hon uppgivet med sorg i blicken.

– Om det inte vänder inom två till tre dagar blir jag väldigt orolig, fortsätter hon.

Turismen viktig för invånarna

När vi lämnat bar- och restaurangstråken och går mot stadens klocktorn, där en kvinna dog vid en explosion under fredagen, säger Soebsak att han är väldigt orolig för hur turisterna ska reagera på bombdåden.

Han är själv turistguide och berättar att två grupper med sammanlagt 100 resenärer från Skandinavien nu bokat av en resa till Hua Hin efter bombdåden. En resa de hade anlitat honom för.

– 75-80 procent av alla oss som bor här i Hua Hin sysslar med turism. Om turisterna försvinner, försvinner allt för oss. Mängder av människor kommer att förlora sina arbeten, säger han.

Ingen har tagit på sig dåden

När det gäller polisens arbete greps under lördagen en person misstänkt för inblandning i ett av bombdåden, det i staden Trang. Det är dock oklart hur starka de misstankarna är.

Samtidigt säger polisen i dag att de tror att motiven till bombdåden är politiska och att det handlar om situationen i Thailand. De tror inte att externa krafter eller intressen är inblandade.

Än så länge har ingen tagit på sig dåden. Hade någon haft för avsikt att göra så hade det nog redan skett. Ska thailändarna få klarhet är det nog genom polisens arbete.

SVT Nyheter frågar Soebsak vilka han tror ligger bakom dåden.

– Jag vet inte. Jag vet helt enkelt inte. Det finns så många olika alternativ. Vi thailändare börjar bli vana vid att leva i ovisshet, säger han.

– Det enda jag vet är om jag fick tag in den person som skadade mina vänner skulle jag döda honom, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet