Foto: Orphaned Wildlife Centre

Här är de – verklighetens Mowgli och Baloo

Uppdaterad
Publicerad

En björnkram, någon? Vänskapen mellan kodiakbjörnen Jimbo och hans skötare Jim har väckt varma känslor, efter att filmer på deras kärleksfulla möten lagts ut på nätet.

Med sina närmare 700 kilo, och en längd på 2.8 meter ståendes på baktassarna, är kodiakbjörnen Jimbo kanske inte det första valet av en kram-partner för de flesta av oss. Men djurskötaren Jim räds inte sin lurvige vän.

Djurcentret Orphaned Wildlife Center, där Jimbo och ett antal andra björnar bor, bestämde sig för att lägga ut ett par av kramstunderna på sin Facebook-sida, och möttes snabbt av en kärleksstorm.

En av filmerna där Jim myser, masserar – till och med får sig en slemmig kindpuss – av den enorma björnen har setts över 13 miljoner gånger.

”Vi håller hans försäkring uppdaterad”

Några av tittarna oroas för att Jimbo skulle kunna få för sig att skada, eller i värsta fall äta upp, sin människo-vän Jim. Men Djurparken lugnar dem snabbt i kommentarfältet:

”Det är lugnt, vi håller hans försäkring uppdaterad”.

Och Jim Kowalczik, som kallar björnarna på centrat för sina barn, säger lugnt till The New York Times att risken att de skulle göra något annat än kramas är ungefär lika stor som att han skulle gå över vägen och bli påkörd av en bil.

– Men att gå över en gata ger en inte lika mycket kärlek som du får från de här djuren.

Levt i fångenskap i 20 år

Jimbo, verklighetens Baloo, är en 20-årig Kodiakbjörn. Hans favoritmat är enligt djurcentret rött kött, med undantaget från sina mänskliga vänner. Jimbo har bott på centret för övergivna djur i New York i hela sitt liv, och har sedan han var en liten björnunge spenderat det mesta av sin tid tillsammans med djurskötaren Jim.

Enligt djurcentret kan Jimbo inte återvända till ett liv i frihet, han har helt enkelt blivit ”för vänlig” som ett resultat av att ha levt i fångenskap sedan tidig ålder.

Han kom först till Jim och de andra djurskötarna när han som unge skadade sig, och inte skulle kunna överleva i det vilda. Och sedan dess har hans relation till sina människovänner blivit allt intimare.

– Man kan gå in och lägga sig med honom, han drar en till sig direkt, säger Jim Kowalczik.

Kodiakbjörnar

Kodiakbjörnen är en underart till brunbjörnen, den förekommer i vilt tillstånd på Kodiak Island i Alaska.

Den är världens största landlevande rovdjur, de kan bli tre gånger så stora som den skandinaviska brunbjörnen. Hanbjörnarna kan väga upp emot 700 kilo.

Björnarna är allätare och äter gräs, bär, rötter, kött och fisk. De tycker även om lax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.