Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar en medlem i den ukrainska ”Sibirien-bataljonen” varför han valt att strida mot sitt forna hemland Ryssland. Foto: Reuters/SVT

Här är ryssbataljonen som slåss för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har skapat en bataljon som till stor del består av etniska minoriteter från Ryssland som lyckats lämna landet och som numera strider mot sitt forna hemland.

– Ryssland under Putin är precis likadant som Tsarryssland och Sovjetunionen, säger frivilligsoldaten Gennadij.

SVT har tidigare berättat att en oproportionerligt stor andel ryska män som blivit mobiliserade för att kriga för Ryssland mot Ukraina kommer från fattiga regioner och ofta tillhör etniska minoriteter. Men det finns också människor från etniska minoritetsgrupper i Ryssland som strider på Ukrainas sida.

Den ukrainska Sibirien-bataljonen, en del av den ukrainska armén, består av ett 50-tal personer varav de flesta rekryterats från etniska minoriteter i Sibirien och östra Ryssland. Efter att ha lyckats lämna landet strider de nu mot den imperialism som de menar att deras forna hemland bedriver både i Ukraina och mot minoritetsgrupper inne i Ryssland.

– Det här visar att Ukraina kan peka på de splittringar som finns inne i Ryssland. Det är symboliskt viktigt men knappast viktigt på det militära slagfältet, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström i programmet Kriget i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet