Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssland kommer att förändras i grunden” Alexandra Garmazhapova tror att kriget ändå kan leda till något bra. Foto: TT

Ryska minoriteter skickas i döden i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En oproportionerligt stor andel av ryska män som blivit mobiliserade för att kriga i Ukraina kommer från de fattigaste ryska områdena och tillhör ofta etniska minoriteter.

– Beslutsfattarna i Moskva och Sankt Petersburg har hållit regionerna i fattigdom, och skickar sedan folket där att dö i Ukraina, säger Alexandra Garmazhapova, grundare av en organisation som verkar i en av de fattiga regionerna.

I september förra året utlyste president Putin en ”partiell” mobilisering. Drygt 300 000 män skulle kallas in, men den siffran är inte bekräftad, och en del ryska bloggare hävdar att det kan vara så många som en miljon.

Brev med kravet att inställa sig hos militärbyråerna började trilla in hos män över hela Ryssland redan efter några dagar, och i dagsläget har många redan åkt till fronten. Vissa har kommit tillbaka oskadda, många andra i kistor.

”Imperialistiskt krig”

När ryska oberoende mediekanalen Mediazona, BBC Russia och andra journalister började granska vilka som hade stupat i kriget, började en dyster bild framträda. För de som blivit mobiliserade verkar inte alls ha blivit slumpmässigt utvalda.

– Det här är ett imperialistiskt krig. Och imperiet använder redan koloniserade områdens folk för att kolonisera ytterligare. Man tar dem som det är mindre synd om, säger Alexandra Garmazhapova, grundare av organisationen Free Buryatia Foundation (FBF).

Burjatien är en republik i södra Ryssland och en av de fattigaste regionerna i landet. Den senaste dödssiffran från regionen är 622, jämfört med Moskva oblast (läns) 306, enligt Mediazona och FBF. Moskva oblast har sju gånger större befolkning än Burjatien.

Trettio gånger högre dödstal

Samma mönster framträder i andra fattiga ryska republiker så som Dagestan, Tuva och Basjkirien där en oproportionerlig del av de mobiliserade tillhör etniska minoritetsgrupper.

– Beslutsfattarna i Moskva och Sankt Petersburg har hållit regionerna i fattigdom, och skickar sedan folket där att dö i Ukraina, säger Alexandra Garmazhapova

Brittiska underrättelsetjänsten bekräftar bilden med en rapport släppt i söndags. Där uppger man att i vissa regioner är dödstalen trettio gånger högre än i storstäderna Moskva och Sankt Petersburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.