Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir flydde mobiliseringen – har bott i fyra månader på flygplats Foto: TT

Vladimir tvingas bo på en flygplats – för att han inte vill kriga i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Markataev är en av de många män från en etnisk minoritetsgrupp som blev inkallad under mobiliseringen i Ryssland förra året. Istället för att bege sig till fronten valde Vladimir att fly – men sedan fyra månader sitter han fast i limbo på en flygplats.

Precis som många andra mobiliserade tillhör Vladimir Markataev en etnisk minoritetsgrupp, burjater, och kommer från den fattiga ryska republiken Burjatien.

När han, som många andra burjater, fick inkallelseordern till ryska armén i september förra året var valet självklart. Redan samma kväll begav han sig till Mongoliet, för att sedan flyga vidare till Seoul, där han hoppades få asyl. Men det blev inte som han hade tänkt sig.

– Jag kom hit den 12 november 2022, och jag är kvar här än, säger Vladimir när SVT når honom i början av mars 2023.

Sydkorea avslog Vladimirs asylansökan. Han överklagade beslutet via FN:s flyktingkommissariat, och i väntan på beslut får han inte lov att lämna Incheons internationella flygplats i Seoul.

Flygplansmat varje dag

– Jag bor i källaren, i ett rum som jag delar med tio andra. Men jag sover ofta på bänkarna här i terminalen, förklarar han.

Sydkoreanska myndigheter tillhandahåller tre mål mat om dagen till de flyktingar som, precis som Vladimir, av någon anledning inte kan lämna flygplatsen.

– Vi får juice och en bakelse till frukost. Sedan får vi ett sådant där flygplansmål, som man får på flyg, till lunch. Och så får vi juice och bakelse igen på kvällen, berättar Vladimir.

Vill tillbaka till Ryssland

Att stanna kvar, och gå ut i krig i Ukraina, var aldrig något alternativ för Vladimir. Han är en stark motståndare till den ryska regeringens politik i frågan, och han har ingen lust att dö för den. Men att tvingas lämna sitt hem, familj och vänner tär på honom, och han hoppas någon dag kunna komma tillbaka till Ryssland.

– Jag förstår fortfarande inte att detta händer. Jag är väldigt, väldigt arg. Och ledsen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.