Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin: ”Jag stödjer en delvis mobilisering”

Ryssland inför delvis mobilisering med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland skalar upp i kriget mot Ukraina och inför nu delvis allmän mobilisering. Det uppger president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal under onsdagsmorgonen. 300 000 reservister berörs i ett första skede.

– Jag stödjer en delvis mobilisering, jag betonar att det är en delvis mobilsering.

Så säger Vladimir Putin i det hastigt aviserade tal som han höll under onsdagsmorgonen. Putin har undertecknat ordern om mobilisering som börjar gälla från och med i dag onsdag.

Det innebär att de som i dag är reservister kallas in till armén. Den ryska mobiliseringen berör i första skedet 300 000 reservister, enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

– Västländerna vill förstöra vårt land, säger Putin och fortsätter med att anklaga Väst för en hatkampanj mot Ryssland och menar att Väst aldrig velat att det blir fred mellan Ryssland och Ukraina.

– Vår mål är att befria Donbas, säger Putin.

Talet var först planerat att sändas under tisdagskvällen men sköts upp med kort varsel. I sitt anförande säger Putin också att han anser sig ha rätt att använda ”alla typer av vapen”, vilket väcker oro i omvärlden om kärnvapen.

Kritiserade folkomröstningar

Gällande de ”folkomröstningar” som är planerade att hållas i flera ockuperade eller delvis ockuperade regioner i Ukraina för att legitimera en anslutning till Ryssland säger Putin att Ryssland kommer ”se till att de sker under säkra förhållanden så att folket kan uttrycka sin vilja”.

Uppgifterna om att det planeras att hållas ”folkomröstningar” i Zaporizjzja, Donetsk, Cherson och Luhansk har mötts av stark kritik från omvärlden. USA:s utrikesminister Antony Blinken kallar det för skenval och en kränkning av FN-stadgan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.