Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du försvarsexperten Ilmari Käihkö om varför kravet på allmän mobilisering är ett dilemma för Putin. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Experten: ”För att vända kriget krävs tiotusentals soldater”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands senaste misslyckanden i Ukraina så kräver kritiker på hemmaplan hårdare tag.

– Men för att vända det här kriget behöver man tiotusentals soldater, säger Ilmari Käihkö vid Försvarshögskolan.

Ukraina har den senaste tiden tvingats Ryssland till reträtt, och återtagit den till stor del tidigare ryskockuperade Charkiv-regionen.

– Ukrainas senaste offensiv lyckades för att Ryssland saknar manskap, säger Ilmari Käihkö, som är docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Vill ha ut värnpliktiga vid fronten

Nu höjs röster i Ryssland för att värnpliktiga ska kallas in i kriget och fylla på i soldatleden vid frontlinjen.

– Utan allmän mobilisering och en övergång till krigstillstånd kan vi inte uppnå våra mål, sa Mikhail Sjeremet, dumaledamot för Putinpartiet Enade Ryssland i en intervju med ryska URA.RU förra veckan.

Under tisdagen klubbades ett lagförslag igenom i duman, som bland annat innebär straffskärpningar för desertörer när det råder allmän mobilisering.

”Kan också vara disciplinproblem”

– Det kan vara en förberedelse för allmän mobilisering, det kan också vara så att man har disciplinproblem i de förband man redan har. Men det behöver inte betyda att man faktiskt utlyser allmän mobilisering, säger Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Kreml har tidigare tillbakavisat påståenden om att en bred mobilisering övervägs. Men enligt Käihkö kan forsatta motoffensiver av Ukraina tvinga Putin att ta det steget.

– Det är svårt att se vilka andra realistiska alternativ han skulle ha, säger han.

Att tvinga ryssar till fronten kan få politiska konsekvenser för Putin – hör Ilmari Käihkö i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.