Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur debatten låter i rysk tv efter Ukrainas framgångar. Foto: Storyblocks/Rossija-1, Linus Svensson

Ryska kritiker vill gå hårdare fram mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I ryska Kremls propagandakanaler talas det nu öppet om misslyckandena i Ukraina.

– Det är framförallt nationalistiska krafter som vill att man går in hårdare och gör slut på Ukraina, säger Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 

Ukraina har de senaste två veckorna återtagit den till stor del ryskockuperade Charkiv-regionen.

– Det här är inte längre ett hybridkrig. Det här är ett verkligt, fullt krig. Och vi måste göra oss redo för det, sa senatorn Igor Morozov i rysk statlig tv.

Att kritik hörs i de statsägda och strikt kontrollerade tv-kanalerna är anmärkningsvärt, enligt Carolina Vendil Pallin som är expert på rysk inrikespolitik.

– Det är först när det kommer på nationell tv som den ryska befolkningen faktiskt blir medveten om att kritiken finns, säger hon och fortsätter:

– Vi vet inte varför den här kritiken från nationalistiska krafter tillåts nu och vad som blir utfallet av det hela. Men det vi kan konstatera är att det är en annan dynamik i debatten i Ryssland som tillåts just nu.

Samtidigt kräver dussintals ledamöter i lokala parlament Putins avgång, till skillnad från debattörerna i rysk tv. De är mot invasionen och vill se ett slut på kriget, snarare än att utöka krigsinsatsen.

Hur hotad är Putin? Svaret får du i videoklippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.