Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström om de kommande folkomröstningarna i ryskockuperade områden. Foto: TT/EPA/SVT

SVT:s korrespondent: ”Gör kriget väldigt mycket allvarligare”

Uppdaterad
Publicerad

Om Ryssland annekterar ockuperade delar av Ukraina kommer det leda till en upptrappning av kriget, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Det får konsekvensen att kriget blir väldigt mycket allvarligare, säger han.

Omkring 15 procent av Ukraina kan bli en del av federationen Ryssland, om fyra ockupationsstyren får som de vill. De handlar om de helt eller delvis ockuperade regionerna Zaporizjzja, Donetsk, Cherson och Luhansk.

Folkomröstningar ska hållas i samtliga regioner 23-27 september. Folkomröstningar som av västländer döms ut som illegitima skenomröstningar, orkestrerade av Kreml.

SVT:s korrespondent Bert Sundström menar att omröstningarna är ett sätt för Ryssland att legitimera ockupationsstyret i områdena.

– Det innebär att kriget som nu pågår inte kommer att vara mellan Ukraina och separatistområden, utan mellan Ukraina och Ryssland. Med Ukraina som har Nato i ryggen blir det en väldigt mycket mer allvarlig konflikt, säger Bert Sundström.

Splittrade regioner

Det blir även allvarligare sett ur ett internationellt perspektiv, framhåller Sundström.

– Det kommer att bli nästan som att Nato och Ryssland står mot varandra, säger han.

Det är svårt att sia om hur opinionen i de aktuella områdena ser ut. Bert Sundström har varit i de berörda områdena flera gånger och beskriver det som ”väldigt splittrat”.

– En hel del människor står på Rysslands sida och längtar liksom tillbaka till Sovjetunionen. Men väldigt många andra vill vara en del av Ukraina.

”Strategisk förvirring”

Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att Ryssland just nu sänder dubbla signaler. Folkomröstningarna kan ses som ett sätt att legitimera en upptrappning av kriget, men samtidigt har man från ryskt håll spelat ned ambitionerna med den så kallade ”specialoperationen” i Ukraina.

– Jag ser det som en tilltagande strategisk förvirring, säger Christiansson i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer