Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krypterade chattar och mellanhänder – hör SVT:s utrikesreporter om arbetet med dokumentären Foto: SVT

Rösterna inifrån Ryssland: Människor är som förlamade

Publicerad

Nu släpps SVT:s nya minidokumentär ”Putins gisslan – röster inifrån” Ryssland av utrikeskorrespondenten Elin Jönsson. Hon har pratat med ryssar som lamslås av förtrycket och som drivs till landsflykt för att undkomma regeringens repressalier.  

– Folk flyr för att undvika att bli inkallade, säger hon. 

I slutet av veckan inleddes Rysslands skenomröstningar i ryskockuperade områden i Ukraina efter Putins mobiliseringsbesked. En utveckling som enligt många experter tar kriget in i en ny, allvarligare fas. 

I samband av mobiliseringsbeskedet svarade många ryssar med omfattande protester och ett tusental demonstranter ska nu ha gripits av landets polis. I ljuset av detta släpps nu Elin Jönssons nya minidokumentär, Putins gisslan – röster inifrån, där hon möter de ryssar som vågar säga vad de tycker om den ryska regimen och om kriget.

“Vi är lika oskyldiga som ukrainarna, men det är värre för dem. Där är det krig, men även vi hålls gisslan,” säger en man som figurerar i dokumentären.

Människor räds att bli gripna

Elin Jönsson är utrikesreporter och tidigare Rysslandkorrespondent på SVT och är nyligen hemkommen från Ukraina. När SVT Morgonstudion frågar henne om hur människor i Ryssland reagerat på de senaste dagarnas utveckling svarar hon snabbt “folk har panik”. 

– Det är väl bra på ett sätt för då har det väl gått upp för ryssarna att det handlar om dem. Det har varit en ganska lång period när människor har känt att kriget inte handlar om dem, säger hon. 

Jönsson beskriver att de hon intervjuat till dokumentären alla är emot kriget och känner en enorm skräck.  

– De känner sig förlamade av rädslan för att bli gripna, men också förlamade av sin maktlöshet, säger hon. 

– De upplever att de inte hinner gå ut. De hinner inte samla sig innan polisen har slagit till och konsekvenserna är så allvarliga att det inte är värt det. 

Hör Elin Jönsson berätta om arbetet med dokumentären och om de ryssar som bara önskar att kriget ska vara över i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.