Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experterna om den ryska upptrappningen: ”Putin har inte tiden på sin sida”

Martin Kragh: Reservisterna har två alternativ – död eller fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De 300 000 reservister som kallas in till kriget i Ukraina har troligen två alternativ: antingen sitta i fängelse i Ryssland eller dö på slagfältet. Det säger Martin Kragh, biträdande chef för centrum för Östeuropastudier.

– Många kanske väljer fängelse eller andra alternativ som att lämna landet, säger han.

I ett tv-sänt tal till nationen beordrade Rysslands president Vladimir Putin delvis allmän mobilisering av i ett första skede 300 000 reservister. Det är däremot oklart vilka dessa reservister är, säger Martin Kragh.

– Det behöver inte vara tidigare värnpliktiga, utan det kan vara någonting annat. Det är lite oklart, säger han i SVT:s Aktuellt.

Men målet är satta och ambitionerna höga, konstaterar Kragh. Nu återstår den stora frågan – hur ska målen uppnås?

– På kort sikt blir det nog väldigt svårt. Man har inte fått frivilliga tidigare och nu återstår piskan, att tvinga folk med hårdare straff, säger Martin Kragh.

Reservisterna står i ett vägskäl; Antingen väljer de att sitta i fängelse i Ryssland eller dö på slagfältet i Ukraina.

– Många kanske väljer fängelse eller andra alternativ som att lämna landet, säger Kragh.

Mobiliseringen inleds redan under onsdagen, men enligt Jan Hallengren, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, kommer det att ta lång tid innan upptrappningen ger effekt.

– De kommer nog att skicka några trupper för att markera att det sker någonting. Men innan det blir allvar så måste de här styrkorna träna, och den ryska förmågan att föra in stora trupper och leverera dem till olika platser har inte imponerat tidigare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer