Här är vad Jeff Sessions sa – ord för ord

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger talade justitieminister Jeff Sessions med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak, enligt källor till Washington Post. Vid två tillfällen dök ämnet upp under hans utfrågning i senaten i januari. Ingen av gångerna valde Sessions att berätta om kontakter med Ryssland.

De två kontakterna med den ryske ambassadören ska enligt Washington Post ha ägt rum i juli och september. Det första var ett samtal, det andra ett möte på Alabama-senatorns kontor vid ungefär samma tid som USA:s undersättelsetjänst anklagade Ryssland för att ligga bakom nätattacker mot valkampanjen.

Läs mer: Sessions ska ha träffat Rysslands ambassadör

Trump och Ryssland

Jeff Sessions förnekar att han träffat någon rysk tjänsteman för att diskutera frågor om kampanjen, inte heller tog han upp någon av kontakterna under de förhör som hölls i senaten i januari, innan det stod klart att han skulle bli USA:s justitieministern. CNN har transkriberat förhöret och plockat ut de två tillfällen som Ryssland tas upp.

Den första gången handlar det om kontakter mellan Ryssland och Trumps kampanj under valåret:

Minnesotas demokratiske senator Al Franken:

”Om det fanns bevis på att någon från Trump-kampanjen kommunicerat med den ryska regeringen under den här (2016 års) kampanj. Vad skulle du göra då?”

Jeff Sessions:

”Jag har ingen kännedom om några sådana aktiviteter. Jag har kallats för surrogat (ett ord som används för en person som agerar å en presidentkandidats vägnar) en eller ett par gånger under den här kampanjen och jag hade ingen kommunikation med ryssarna.”

Den andra gången ställdes frågan rakt till Sessions:

Vermont-demokraten Partick J.Leahy:

”Flera av den blivande presidentens nominerade och rådgivare har ryska förbindelser. Har du varit i kontakt med något som har förbindelse till någon del av den ryska regeringen om 2016 års presidentval, antingen före eller efter valdagen?”

Jess Sessions:

”Nej.”

Läs mer: Republikaner uppmanar Sessions att dra sig ur utredning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet