Bilderna från Arizonapolisens bilkameror visar hur en polisbil i hög fart rammar en misstänkt gärningsman.

Här blir mannen rammad av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En filmsekvens som visar hur en polisbil i hög fart kör rakt in i en beväpnad man, har åter satt strålkastarljuset på den amerikanska polisens våldsamma ingripanden.

Nyligen släppta bilder från Arizonapolisens bilkameror visar hur en polisbil i hög fart rammar en misstänkt gärningsman.

Den påkörde mannen var beväpnad med ett gevär och polisen säger till CNN att mannen tidigare under samma dag skjutit flera skott i luften med ett stulet vapen. Han ska också ha rånat en butik och brutit sig in i en kyrka. Mirakulöst nog så överlevde mannen påkörningen, som inträffade den 19 februari i år.

”Lyssnade inte på order”

Arizonapolisen menar att mannen var självmordsbenägen och att de förmodligen räddade hans liv genom att köra på honom.

– Polismannen vet att mannen inte lyssnar på polisens order och att han bär ett laddat gevär samtidigt som han börjar närma sig ett tättbebyggt industriområde. Och han kunde inte låta honom gå in i det området, säger Terry Rozema, polischef i Marana Arizona.

Men mannens advokat säger till CNN att videon visar på uppenbart övervåld och det är skrattretande att polisen säger att de försöker rädda mannen, genom att nästintill döda honom.

Protester mot polisvåld

Debatten om övervåld inom poliskåren i USA är i dag hetare än på länge.

I förra veckan sköts en 50-årig obeväpnad svart man ihjäl, när han flydde från polisen. Händelsen filmades och polisen har fått sparken och riskerar nu att dömas till livstids fängelse.  

Och de senaste händelserna har lett till en rad protester.

I flera stora städer runt om i USA protesterade organisationen Black Lives Matter under gårdagen mot polisens övervåld mot svarta medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.