Foto: IHA

Här förs den misstänkte svensken bort

Uppdaterad
Publicerad

De två männen, en svensk och en dansk medborgare, fördes i går kväll ut från en domstolsbyggnad i Turkiet. De anklagas för att ha planerat terrordåd i Europa. Den misstänkte svensken greps den 10 januari, enligt Säpo.

Filmen som SVT Nyheter fått ta del av uppges visa hur den terrormisstänkte svenske medborgaren förs från den lokala domstolens byggnad i Adana, en stad i södra Turkiet som ligger nära gränsen till Syrien. Enligt det turkiska tv-bolaget IHA ska filmen vara från i går, fredag.

Planerade dåd

Polisen misstänker att mannen tillsammans med en dansk medborgare har planerat ett terrordåd i Europa. Enligt den turkiska tidningen Hürriyet ska de ha irakisk respektive libanesisk bakgrund.

Enligt flera turkiska medier ska den svenska medborgaren under flera år ha uppehållit sig i Syrien där han fått vapen- och sprängämnesträning av terrororganisationen Islamiska staten.

Falska pass

Männen greps när de med falska pass försökte ta sig in i Turkiet från Syrien. Säkerhetspolisen bekräftar att en svensk medborgare är gripen i Turkiet, men lämnar inga uppgifter om misstankar om vad han misstänks för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.