Här ger Obama sina bästa politiktips – till Kanye West

Uppdaterad
Publicerad

”Här är lite grejer jag plockat upp under vägen”. Efter att världsstjärnan och artisten Kanye West tillkännagjort att han planerar en framtida presidentkandidatur passade Barack Obama på att ge sin eventuella efterträdare några värdefulla tips.

– Ni kanske har hört det, men Kanye funderar på att kandidera till talman. Det blir inte konstigare än så, inledde president Barack Obama, fyrade av ett brett leende och fortsatte:

– Om det nu är så att Kanye är seriös med den här POTUS-grejen (kortnamn för USA:s president), eller som han själv säger: Peezy. Då har jag några råd till honom.

Skumma figurer

Råd nummer ett. Du kommer att få hantera en hel del skumma figurer som beter sig som om de vore med i en reality-show, sa Obama till West – som råkar vara gift med en av USA:s absolut största reality-stjärnor, Kim Kardashian.

– Råd nummer två. Och det här är ett viktigt tips. Att säga att du har vackra, mörka, skruvade fantasier är vad vi i politiken kallar för ”off-message”, sa presidenten och hänvisade till Wests album ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”.

– Du kan inte säga sådana grejer. Många har förlorat sina platser i kongressen på grund av likande uttalanden.

”Konstigt namn som ingen kan uttala”

Och så det tredje och sista rådet, till publikens växande fnitter:

– Tror du på riktigt att det här landet kommer att välja en svart kille från södra Chicago, med ett konstigt namn som ingen kan uttala, till president?

Kanye West meddelade i augusti att han planerar att kandidera till presidentposten år 2020. Artisten har länge varit en uttalad supporter till Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.