Här kraschar de danska amatörernas raket i havet Foto: Danmarks Radio

Här kraschar danska amatörernas rymdraket

Uppdaterad
Publicerad

I åtta år har en grupp danska rymdentusiaster samlats och jobbat flitigt med ett tydligt gemensamt mål: De vill skjuta upp en bemannad raket i rymden. I helgen var de framme vid den första stora milstolpen då den obemannade raketen Nexö 1 skulle skjutas upp, men det gick inte riktigt som planerat.

Amatörgruppen, som går under namnet Suborbitals, har kallats världens enda amatörrymdprogram och har 50 medlemmar. I åtta år har de träffats tre dagar i veckan för att jobba mot målet att skjuta upp en raket i rymden.

I lördags var det dags för det första stora provet då Nexö 1, en fem meter lång obemannad raket, byggd på fritiden, skulle skjutas upp. Förväntningarna hade efter de långa förberedelserna blivit skyhöga.

– Nu är vi redo med champagnen om allt går bra, sade Bo Brändstrup, volontärande ingenjörsassistent, till den danska TV-kanalen DR.

– Är det inte lite tidigt för det, undrade Sören Storm, en annan volontär.

Kostat en kvarts miljon

Nexö 1 har kostat ungefär en kvarts miljon danska kronor, cirka 320.000 svenska kronor, att bygga. Planen var att raketen skulle skjutas upp från en plats i Östersjön utanför Bornholm. Därefter skulle raketen stiga till en höjd på sex till tio kilometer, för att sedan vända och falla ner mot jorden igen med hjälp av en fallskärm, och slutligen landa i havet.

– Om den blir kvar på marken så hoppas jag att det inte är mitt fel, sa Bo Brändstrup till DR:s reporter i lördags.

En lovande start

Till en början såg uppskjutningen ut som rena proffsjobbet. Raketen stod redo på uppskjutningsanordningen i Östersjön, med en dansk flagga vajandes bredvid. Nedräkningen började, motorerna tändes och raketen sköt iväg mot skyn. Tittare kunde följa det som hände både i lokal-TV och på rymdprogrammets hemsida. Där kunde man höra extasen från Suborbitals egna kommentator:

– Vilken underbar syn. Det där är Nexö 1, som fungerar perfekt. Vilken upplevelse, vilken upplevelse, inledde han.

Men sedan hände något.

– Vad är det som händer? Åh nej, åh nej, åh nej, utbrast kommentatorn.

Drömmen kraschlandar i havet

Efter den fina starten får raketen problem. Den tappar fart, vänder, störtar tillbaka mot jorden och kraschar till slut i havet. På sin hemsida har Suborbital kommenterat kraschen. De vet ännu inte exakt vad som gick snett, men man lyckades i alla fall återhämta själva raketen, så förutsättningarna för att undersöka var det brast är goda, skriver de. Även om en viss besvikelse är oundviklig så blickar gruppens medlemmar ändå redan framåt.

– Jag tror vi sparar den till Nexö 2, sa Bo Brändstrup och nickade mot champagneflaskan som stod kvar oöppnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.