Foto: San Diego Zoo

Här tar jaguarungen de första stegen inför publik

Uppdaterad
Publicerad

Blott 15 dagar gammal visades San Diego Zoo:s senaste tillskott i barnaskaran upp för allmänheten. Att den lilla jaguarungen fötts ses som en stor händelse i djurparken. Klippen på den lilla ungen har publicerats på många sajter runtom i hela världen.

Den lilla jaguarungen föddes den 12 mars på San Diego Zoo i den amerikanska delstaten Kalifornien. Ända tills i fredags har ungen, som ännu inte fått något namn, tillbringat all tid med sin mamma Nindiri på en plats dit allmänheten inte har tillträde.

Men i fredags var det dags. Inför hänförda zoobesökare tog den lilla jaguarungen sina första steg på scenen inför en hänförd publik.

Jaguaren – en hotad art

Jaguarungen är också ett välkommet tillskott till världens jaguarstam som anses hotad. Jaguaren hotas av människans framfart på flera sätt enligt, Välrdsnaturfonden WWF. På 1960- och 70-talen dödades fler än 18.000 individer för skinnets skull. I dag är jakt föbjuden, men illegal sådan förekommer fortfarande.

Jaguaren är det tredje största kattdjuret i världen och har sitt utbredningsområde från norra Argentina till norra Mexiko. Bara 15.000 individer tros finnas kvar av arten Jaguar.

På San Diego Zoo arbetar man aktivt för att rädda utrotningshotade arter i 35 länder i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.