Foto: SVT Iman Tahbaz

”Hellre död än sexslav”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 21-åriga Marwa utnyttjats som sexslav av IS-krigare i Syrien försökte hon ta sitt liv genom att skära sönder handleden med ett glas. Och enligt en ny rapport från Human Rights Watch försöker många av de kvinnor som utnyttjas sexuellt av IS att begå självmord.

Allting började en dag i augusti, då IS kom till Marwas by Tel Qasab i Nineveprovinsen i norra Irak. IS offensiv i Sinjarbergen i somras blev början på en katastrof – inte bara för Marwa och hennes by, utan för hela folkgrupoen yazidier, som bor i området.

Och så fort IS-krigarna kommit till byn föstes alla de flickor som fanns på plats in i bilar, berättar Marwa för SVT.

Korrespondenterna

-– De män som vägrade att ansluta sig till IS dödades direkt. De som följde med fick leva. De tog min far och min bror med sig och sedan dess vet vi ingenting om dem. Min pappa sa till oss att inte gråta, och att hålla ihop.

Valde ut sexslav

Marwa och hennes två yngre systrar fördes så småningom till Syrien och låstes in i en stor samlingslokal tillsammans med andra kvinnor, vilka hade kidappats av IS. Till huset kom sedan IS-krigare för att välja och vraka bland kvinnorna, berättar Marwa.

– De kom och valde bland oss. De pekade på den dom ville köpa och sa att: ”den eller den vill jag ha.”

Efter en lång tid som sexslav hos olika IS-krigare köptes Marwa till slut fri av sin farbror. Hennes pappa och bror dödades antagligen av IS, men vad som har hänt hennes mamma och systrar är det ingen som vet.

Används som ”gåvor”

Marwas historia stärks av en ny rapport från Human Rights Watch, som djupintervjuat kvinnor som hållits fångna av IS – inklusive två 12-åriga flickor. De vittnar om upprepade våldtäkter, tvångsäktenskap och att de använts som ”gåvor” mellan IS-krigare.

Flera av kvinnorna berättar också att självmord och självmordsförsök har varit vanliga bland kvinnorna, som ibland hållits inlåsta i större grupper.

Männen som begår övergreppen kommer från många olika länder i Mellanöstern, men också från Centralasien och Europa.

Ingen vet hur många kvinnor som i dag hålls fångna under samma förhållanden som Marwa, men det handlar om tusentals.

Utsatt folkgrupp

Sedan IS attackerade Nineveprovinsen och området kring Sinjarbergen har mer än 736.000 irakier tvingats fly, däribland stora delar av minoritetsfolkgruppen yazidier.

Enligt Human Rights Watch saknas nu drygt 5.000 yazidier, människor som befaras antingen ha dödats eller hållas i fångenskap av IS. Och enligt organisationen har den yazidiska folkgruppen blivit utsatt för krigsbrott och vad som rimligen måste bedömas som brott mot mänskligheten.

Fakta

Se och hör mer av Marwas berättelse i Korrespondenterna i kväll i SVT 2 kl. 20. Diskutera programmet i sociala medier #korrespondenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet