Sammanlagt arbetar 500 räddningsarbetare ur brandkåren tillsammans med över 1.000 trupper ur landets militär för att få bränderna under kontroll. OBS: Filklippet saknar ljud. Foto: TT

Historiska skogsbränder ödelägger södra Chile

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen kvadratkilometer skog har brunnit ner, djur har dött i hundratals och flera hundra människor har fått fly sin hem för att sedan se dem brinna ner i bland de värsta skogbränderna i Chiles historia.

Ett stort antal skogbränder har nu härjat i Chile sedan en vecka tillbaka, i vad som kallas de värsta bränderna i landets historia. En extremt torr sommar och temperaturer på över 40 grader har bidragit till eldarnas framfart.

Värst drabbat är ett område strax söder om huvudstaden Santiago, där regeringen har utlyst katastroftillstånd, rapporterar BBC.

Enorma skogsområden ödelagda – människor flyr

Sammanlagt har bränderna ödelagt mer än 1.000 kvadratkilometer skog. Bränderna har främst härjat i obebyggda områden, men hundratals människor har också tvingats fly från sina hem för att sedan se dem slukas av lågorna.

Huvudstaden är än så länge förskonad från lågorna, men rök från bränderna har vällt in över staden och ses på bilder lägga sig som en dimma över skyskraporna.

Dödsfall i släckningsarbetet

Minst tre människor har dött i arbetet med att bekämpa bränderna.

– Brandkåren gör allt som är möjligt av människor, har president Michelle Bachelet sagt, som också har bett andra länder om hjälp med bekämpningen.

Hundratals gårdsdjur döda

Lantbrukare i de drabbade områdena har på många håll valt att släppa sina djur fria med hopp om att de ska ta sig undan lågorna.

I en av de svårast drabbade orterna, Pumanque, cirka 20 mil söder om Santiago, ses bland annat får som överlevt bränderna ligga med brutna ben i eldhärjade ruiner, skadade när de försökt fly i panik, rapporterar AP.

Regeringen har lovat att skicka grävmaskiner till området för att hjälpa till att begrava de hundratals djur som fallit offer för lågorna.

Får sakta kontroll

Under måndagen ska också flera av de hundratalet skogsbränderna ha gått att få under kontroll, men ett fyrtiotal rasar ännu fritt.

Sammanlagt arbetar 500 räddningsarbetare ur brandkåren tillsammans med över 1.000 trupper ur landets militär för att få bränderna under kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.