En konvoj med mat, medicin och filtar lämnade i dag den syriska huvudstaden Damaskus för att ta sig till den belägrade staden Madaya. Foto: TT

Hjälp på väg till belägrade städer

Uppdaterad
Publicerad

En fordonskolonn med hjälpsändningar till har nått fram till den belägrade staden Madaya i Syrien. Situationen är kritisk. Hundratals riskerar att svälta ihjäl, enligt Läkare utan gränser.

Det är Ocha, FN:s samordningsorgan för nödhjälp i Syrien, som skriver på Twitter att den FN-stödda kolonnen nu är på väg till tre belägrade städer, där befolkningen plågas av undernäring. FN:s World Food programme har skickat mat som räcker för 40.000 personer i månaden till den svältande staden Madaya. Konvojen nådde fram på måndagseftermiddagen.

FN:s konvojer har även nått fram till städerna Foah och Kafraya, rapporterar AP.

Syrienkriget

400.000 under belägring

Enligt FN befinner sig 400.000 personer under belägring i 15 olika områden runt om i Syrien. Belägringarna upprätthålls av flera olika aktörer, både terroristerna Islamiska staten, väpnade rebeller och syriska regimen.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som rapporterar från London, uppger att människor som försöker lämna den belägrade staden Madaya dödas av regeringens landminor och prickskyttar.

Fler svälter

Nyligen meddelade Läkare utan gränser (MSF), med hänvisning till sjukvårdspersonal i Madaya, att ytterligare fem personer har dött av svält, bland dem en nioårig pojke. För tio undernärda patienter är läget kritiskt och för ytterligare 200 kan läget bli kritiskt inom en vecka om hjälp inte kommer in till staden, som i ett halvår hållits i ett järngrepp av den syriska regimen och dess allierade, uppger MSF.

– Den sjukvårdspersonal som vi stöttar har själva inte ätit på väldigt länge, och det är fler och fler patienter som är i desperat behov av vård, säger Hanna Broberg på Läkare utan gränser i Sverige, till TT.

Salt och vatten

Al Jazeera har pratat med en aktivist inne i Madaya som berättar om förhållandena i staden.

– Många människor överlever på bara vatten och salt. De löser upp salt i vattnet för att mildra hungersmärtorna. Folk dör av undernäring, säger aktivisten.

En kvinna boende i Madaya berättar desperat för nyhetsbyrån AFP:

– Det finns ingenting att äta längre. Jag har inte haft någonting annat än vatten i min mun på två dagar, säger 32-åriga Momina.

Regeringen har godkänt

Den syriska regimen har godkänt hjälpsändningar till Madaya, samt till Foah och Kefraya i Idlibprovinsen. Internationella Rödakorskommittén har tidigare uppgett att man hoppas att hjälpen ska kunna levereras under måndagen. Även FN väntas leverera stöd.

Läkare utan gränser understryker att hjälpsändningarna måste fortsätta under lång tid.

– Det räcker inte med en engångsdistribution av mat och läkemedel, säger Hanna Broberg.

Äter hundar, gräs och löv

Enligt Läkare utan gränser har minst 28 människor dött av svält i Madaya sedan i december. Boende i staden har vittnat om hur de tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter för att överleva.

Bilder på sociala medier visar boende som kokar gryta på löv eller bara äter en enkel soppa på vatten, citronsaft och peppar. Andra bilder från staden visar utmärglade barn och äldre.

Aktivisten som Al Jazeera pratat med berättar att han och hans fru är lyckligt lottade som kan dela på en kopp ris varannan dag.

– Som många andra lever vi mestadels på vatten och salt, bara vätskor, säger han till tv-kanalen.

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har resulterat i en kvarts miljon döda, mer än en miljon skadade och att miljontals syrier är på flykt. I november enades de 17 länder som varit inblandade i de FN-ledda fredssamtalen om en fredsplan för Syrien.

I slutet av januari ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj är förhoppningen att ett eldupphör ska uppnås. Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas.

Fredsförhoppningarna har dock grusats av konflikten mellan Saudiarabien och Iran, efter att Saudiarabien avrättat den shiamuslimska ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet