Jordbävningsdrabbade köar för vatten i Kathmandu. Foto: TT

Risk för koleraepidemi i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Läkare varnar för en koleraepidemi i efterdyningarna av jordskalven i Nepal. Kraftigt regn och dåliga hygienförhållanden har gjort det lättare för sjukdomar att sprida sig.

Avloppssystemet är skadat, lik ruttnar på marken och tusentals sover ute, rapporterar AFP.

– Vi skulle kunna ta oss till sjukhus, men vi har en liten bebis. Sen är det föroreningar och det luktar av lik, så hur kan man ta dit en sjuk person, säger Gyan Bahadur, en taxiförare i Katmandu.

Jordbävning i Nepal

I juni börjar monsunsäsongen i Nepal, men redan nu har det regnat en del i byarna, vilket har ökat risken för kolerautbrott.

– Vägar är blockerade och det har orsakat stora problem när det gäller att få fram hjälpen till landsbygden, säger läkaren och hjälparbetaren Chloe Roger.

Nepals vatten förgiftas av avfall och de dåliga sanitära förhållandena. Armén har installerat tillfälliga toaletter och olika hjälporganisationer delar ut rent vatten och mat.

Överbelastad flygplats

Fler än 4.000 hjälparbetare har enligt nyhetsbyrån AP strömmat till det fattiga landet efter katastrofen, vilket lett till att landets enda internationella flygplats korkats igen. Den tunga trafiken har även lett till problem med landningsbanorna.

Med anledning av det uppmanade Nepals informationsminister, Minendra Rijal, utländska hjälparbetare att ge sig av, eller ge sig ut på landsbygden där hjälpbehoven fortfarande är stora. Han tog senare till uttalandet och tillade att hjälparbetare är välkomna så länge behovet finns kvar.

MSB omgrupperar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under de senaste dagarna haft 40 personer på plats vid en tillfälligt uppsatt bas i Katmandu. För att helikoptrar ska kunna landa  avvecklas nu basen. Tio ur personalen flygs hem och resterande 30 förflyttas istället till Chautara, i Sindhupalchowk-distriktet öster om Katmandu, dit många större hjälpaktörer nu börjar nå fram.

– Vi kommer där att stödja FN-personal med kontor och koordinering, säger Britta Ramberg, verksamhetsansvarig för MSB:s humanitära insatser, och förklarar att insatsen innebär att nepalesiska myndigheter slipper belastas.

I dagsläget har MSB sökt finansiering för tio dagar till, men Britta Ramberg säger att situationen hela tiden ses över.

– Det är möjligt att det finns andra funktioner där vi kan tillföra annan personal, säger hon. 

Desperat hjälpbehov

Nio dagar efter skalvet väntar överlevande fortfarande desperat på hjälp i svårtillgängliga områden i det bergiga landet. Stora fraktflygplan från USA har börjat frakta in förnödenheter till Katmandu, som under dagen ska flygas ut med hjälp av amerikanska militärhelikoptrar till avlägsna byar.

– De kommer att innebära en omedelbar förändring, säger generalen Paul Kennedy till nyhetsbyrån AFP.

Enligt de senaste siffrorna har 7.276 människor dött i skalvet, som hade en magnitud på 7,8, och 14.000 har skadats. Men myndigheter varnar för dödssiffran kommer att stiga kraftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet